Prima pagină » Local » Piața agroalimentară Alexandru cel Bun din Iași va fi modernizată! Zona se va schimba complet, proiectul prevede și o parcare supraterană – FOTO

Piața agroalimentară Alexandru cel Bun din Iași va fi modernizată! Zona se va schimba complet, proiectul prevede și o parcare supraterană – FOTO

22 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Piața agroalimentară Alexandru cel Bun din Iași va fi modernizată. Primăria Iași a contractat serviciile de proiectare, unde este prevăzută și o parcare supraterană

Municipalitatea ieșeană a contractat, prin achiziție directă, serviciile de proiectare a parcării supraterane și a pieței din cartierul Alexandru cel Bun. Planul are o valoare de 230 de mii de lei, fără TVA, iar contractul a fost semnat cu Sigm Home Projects SRL, firmă controlată de Elena Irina Teslărașu.

Piața agroalimentară Alexandru cel Bun din Iași va fi modernizată. Proiectarea costă 230 de mii de lei, fără TVA

Potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), obiectul contractului în valoare de 230 de mii de lei, fără TVA, este „Proiectare parcare supraterană și Piața Alexandru cel Bun” și cuprinde proiectul tehnic, studiile necesare și documentațiile pentru obținerea avizelor, în vederea obținerii Autorizației de construire pentru executarea lucrărilor.

„În momentul de față, piața Alexandru cel Bun este cea mai mare piață agroalimentară din municipiul Iași. Bucurându-se de un vad comercial foarte bun, la granița dintre marile cartiere ale orașului (Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân, Galata și zona gării centrale), atrage un număr consistent de producători agricoli care vin aici ca să-și desfacă produsele într-o gamă extrem de variată. Acesta este motivul pentru care locuitorii din alte zone ale orașului, deși situate mai departe își fac cumpărăturile tot aici”, se arată în documentele publicate pe SEAP.

Înființată în anul 1970, piața agroalimentară Alexandru cel Bun a suferit mai multe etape de modernizare, ultima dintre ele fiind în 2017, când a fost modernizată și hala de produse lactate. Suprafața totală a acesteia este de 9.860,77 metri pătrați, din care suprafața construită este de 1.715,53 metri pătrați, pe care sunt amplasate 74 de spații pentru comercializarea produselor alimentare și nealimentare, hala de lapte și produse lactate, pavilionul administrativ și grupul sanitar. În ceea ce privește suprafața neconstruită, de 8.145,24 metri pătrați, acolo sunt amplasate tarabe pentru comercializare legume – fructe, miere și produse apicole, locuri de vânzare pentru flori, produse de uz casnic, ouă din frigedă, boxe pentru mărfuri volum mare.

Piața din cartierul Alexandru cel Bun se va schimba complet

Proiectul prevede modernizarea pieței agroalimentare prin reașezarea acesteia pe principii noi, moderne, asigurându-se un flux ordonat de circulații și o dispunere potrivită a spațiilor de desfacere a mărfurilor producătorilor agricoli, dar și cererea de spații de parcare pentru vehiculele de aprovizionare și ale clienților. În ceea ce privește parcarea supraterană, aceasta va fi dispusă la nivelul solului sau pe mai multe niveluri.

„Fără a se limita doar la acestea, viitoarea piață trebuie să cuprindă cel puțin: sector de legume – fructe producători, sector comercializare miere și produse apicole, sector comercializare flori, sector comercializare ouă, sector lactate, sector comercializare carne, sector depozitare precum și spații pentru expunerea mărfurilor, spații pentru păstrarea și închirierea cântarelor și a echipamentului de protecție, cântar de control, bazine de apă potabilă pentru spălarea legumelor și fructelor, birou administrativ, punct de control sanitar – veterinar și altele. Clădirea va fi dotată cu panouri fotovoltaice și panouri solare”, se mai arată în documentele de pe SEAP.

Parcarea va fi echipată cu accese controlate pentru vehicule, scări de acces la nivelurile superioare, ascensoare pentru persoane cu dizabilități, instalații de ventilare, inclusiv de desfumare.

„În vederea asigurării securității vehiculelor parcate dar și a cetățenilor se va avea în vedere asigurarea unui sistem de monitorizare video atât în piața agroalimentară cât și la toate nivelurile parcajului suprateran”, este specificat în caietul de sarcini.

Piața agroalimentară Alexandru cel Bun din Iași va fi modernizată. Primăria Iași a contractat serviciile de proiectare care valorează 230 de mii de lei.

Comentarii
  • pensionari iasi

    domnule primar chiriica scapatine de escrocii si bisnitarii care ne inseala de peste 10 ani cu marfuri expirate si pline de toxine ,euri ce cumpara marfa dimineata cu lei si neo vand ulterior cu 20 lei scapatine de tigannii speculanti ce nu au acte dar vand de peste 10 ani si inseala pensionarii din alexandru mircea !

    • Domnule pensionar… cum sa te scape Chirică de ei când ăștia sunt una din sursele de venit ale sale ? Ei plătesc șpagă la incasator,ala.isi oprește partea și restul dă la șeful pieței, care își opressi partea lui apoi da mai departe la primărie…și tot asa până când ajunge la buzunarul lui Chirica… asa proceda Stărică când era Jiji…asa face și pupilul său..

  • Da are ocazia costelu ciordac bam bam să-și valorifice tabla ciordită (sponsorizată de tătucul meu bețiv de șparanghel korbanist) pretinu celuilant ciordac kikirika–sau sânt doar vise de viitor–

  • Domnule pensionar… cum sa te scape Chirică de ei când ăștia sunt una din sursele de venit ale sale ? Ei plătesc șpagă la incasator,ala.isi oprește partea și restul dă la șeful pieței, care își opressi partea lui apoi da mai departe la primărie…și tot asa până când ajunge la buzunarul lui Chirica… asa proceda Stărică când era Jiji…asa face și pupilul său..

  • Chiar asa naivi sunteti?? Credeti ca daca faceti o ,,reclamatie” aici , in acest ziar , va inchipuiti ca o sa va raspunda cineva? Va imaginati pe chirica venind val vartej sa rupa pisica’ndoua??

    Va doresc ,,succesuri”!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 august 2024
01 august 2024