Anunțarea rezultatelor preliminare pentru vaccinul Pfizer este insotita de o stire destul de convingătoare. Vaccinul trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, adică în jurul valorii de -70°C. Pentru a remedia această problemă, laboratorul pregătește în prezent o versiune sub formă de pulbere.
Un vaccin mult asteptat
Recent, Pfizer și BioNTech au anunțat finalizarea unui vaccin împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Pe baza rezultatelor preliminare din studiul lor de fază 3, încă în desfășurare la scară largă, cercetătorii au preconizat o eficiență de 90% în prevenirea infecției Covid-19. În prezent, aceste laboratoare așteaptă o autorizație de introducere pe piață de urgență.
Dacă acest anunț pare a fi o veste bună, există si un motiv de îngrijorare. Într-adevăr, cercetătorii menționaseră necesitatea depozitării vaccinului la temperaturi foarte scăzute, între -80°C și -70°C.
O versiune pulbere
Potrivit unui articol publicat de Business Insider pe 19 noiembrie, Pfizer a anunțat că lucrează la a doua versiune a vaccinului său. Mikael Dolsten, om de știință la Pfizer, explică faptul că laboratorul explorează în prezent mai multe posibilități pentru o nouă generație de vaccinuri. El a menționat în special o versiune sub formă de pulbere a vaccinului împotriva SARS-CoV-2, care ar trebui lansată în 2021.
Acest vaccin sub formă de pulbere ar putea reprezenta o soluție alternativă foarte interesantă, deoarece nu trebuie să fie supus înghețării extreme. Prin urmare, s-ar putea încadra cu ușurință în lanțul de aprovizionare medicală. Un astfel de vaccin ar putea fi, de asemenea, de interes pentru țările care nu au mijloacele necesare pentru a achiziționa super-congelatoarele necesare. Problema se referă și la țările dezvoltate, care deja s-au angajat în cursa pentru obtinerea acestor dispozitive foarte scumpe.
Cu toate acestea, această îngrijorare cu privire la temperatura de păstrare a primei versiuni a vaccinului ar putea fi exagerată. Un articol publicat de New Scientist pe 12 noiembrie i-a dat cuvântul lui Thomas Madden, CEO Acuitas Therapeutics. Acesta a vorbit despre un „exces de precauție” de aproximativ -70°C și a susținut că nu există „nici o limită tehnică de temperatură”. Potrivit unor experți, vaccinul Pfizer ar putea rezista la -20°C timp de două săptămâni și chiar la 2°C până la 8°C timp de cinci zile! Thomas Madden reaminteste în special că Pfizer și-a dezvoltat vaccinul atât de repede încât testele obișnuite de stabilitate nu au fost efectuate.