Prima pagină » Actualitate » Petrecerile date acasă vor fi interzise? Noua lege îi vizează și pe cei care stau la casă
Petrecerile date acasă vor fi interzise? Noua lege îi vizează și pe cei care stau la casă

Petrecerile date acasă vor fi interzise? Noua lege îi vizează și pe cei care stau la casă

17 oct. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Mulți români se întreabă dacă petrecerile date acasă vor fi interzise. Sunt vizați cei care fac scandal, desfășoară activități gălăgioase în locuințe sau organizează petreceri zgomotoase. Regulile privind programul de liniște sunt în vigoare de mulți ani pentru cei care locuiesc la bloc. Noua lege îi vizează și pe cei care stau la casă.

Petrecerile date acasă vor fi interzise?

Un proiect legislativ aflat în dezbatere propune dublarea sancțiunilor în cazul celor care organizează petreceri la bloc sau la casă. Cei care dau petreceri zgomotoase, ascultă muzică prea tare sau execută lucrări în timpul programului de liniște vor plăti mai mult. În cazul acestora, sancțiunile vor crește până la 3.000 de lei. În prezent, persoanele care organizează petreceri zgomotoase, fără acordul prealabil al vecinilor, riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Amenda se dublează și pentru firmele care organizează petreceri private gălăgioase în preajma locuințelor. Cei care încalcă regulile riscă să plătească până la 12.000 de lei. În prezent, sancțiunile pentru cei care fac zgomot peste limitele legii sunt aplicate doar în mediul urban. Noul proiect de lege stabilește că amenzile vor fi aplicate și în mediul rural. Perturbarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă ce afectează viața cetățenilor. Conform legii în vigoare, se consideră contravenție:

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.”, potrivit legii actuale.

De asemenea, puțini locatari știu că anumite activități de renovare făcute în apartament sunt ilegale și se sancționează conform legii. Cei care fac modificări la apartament cu bormașina sau cu ciocanul pot afecta rezistența blocului. Chiar dacă lucrările se fac ținând cont de programul de liniște, proprietarii riscă amenzi uriașe. Locatarii care fac lucrări de îmbunătățire a blocului pot fi amendați, potrivit legii. Cei care vor să dea cu var în scara blocului, să îmbunătățească fațada blocului sau să amenajeze terasa blocului riscă să primească o amendă de 9.000 de lei. Una dintre lucrările pe care locatarii de la bloc le fac este să repare terasa și să o amenajeze după bunul plac. Pentru a face această lucrare, trebuie să fie respectați anumiți pași legali. În caz contrar, persoana care face lucrarea va fi amendată.

Când au nevoie locatarii de acordul vecinilor din bloc

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Totodată, dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate. Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.

Rămâne de văzut dacă petrecerile organizate acasă vor fi interzise, conform unui nou proiect de lege, atât pentru cei care stau la bloc, cât și pentru cei care locuiesc la casă.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 octombrie 2024
17 octombrie 2024