Prima pagină » Actualitate » Petre Roman va fi audiat astăzi în dosarul Mineriadei
Petre Roman va fi audiat astăzi în dosarul Mineriadei

Petre Roman va fi audiat astăzi în dosarul Mineriadei

12 iul. 2024, 11:45, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat vineri dimineață, 12 iulie, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Înainte de a intra în clădirea Parchetului, Petre Roman a răspuns întrebărilor jurnaliștilor prezenți, declarând că intenționează să clarifice toate aspectele ridicate de anchetatori, subliniind că nu poate fi reținută nicio acuzație împotriva sa. „Am venit să lămuresc acest lucru”, a spus el.

Întrebat dacă a ordonat atacul împotriva manifestanților în calitatea sa de premier la acea vreme, Roman a răspuns ferm: „niciodată”.

În aprilie, mai multe personalități, inclusiv fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre, au fost din nou puși sub acuzare de procurori în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, fiind acuzați de crime împotriva umanității.

Dosarul Mineriadei, anulat de instanță și reluat de la zero de procurori

Dosarul Mineriadei, trimis în judecată în 2017, a fost anulat de instanță și reluat de procurori de la zero, după ce probele strânse au fost invalidate de instanță.

Inițial, în iunie 2017, Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.

Judecătorii au anulat toate probele colectate de procurori, constatând nelegalitatea rechizitoriului prin care Iliescu, Roman, Voican Voiculescu, Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma au fost trimiși în judecată.

Procurorii militari afirmau că, pe 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să lanseze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care protestau pașnic pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și exprimau opinii politice diferite de cele ale puterii politice de atunci.

Atacul ar fi implicat forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și muncitori din diverse zone ale țării, acțiunea având loc în dimineața zilei de 13 iunie 1990. Consecințele au fost tragice: patru persoane împușcate mortal, două persoane violate, 1.388 de persoane rănite fizic sau psihic și 1.250 de persoane private de libertate din motive politice.

Peste 200 de persoane au fost ridicate și duse la o unitate militară a Ministerului de Interne din Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleași zile, când au fost eliberate după o cercetare sumară.

Ion Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a ordonat evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin mobilizarea muncitorilor din marile întreprinderi bucureștene.

Comentarii
  • Unde e trolul jegos?

    Unde e ala care o injura pe Diana Sosoaca non-stop?

    Pe Roman de ce nu-l injuri, fgm? Asta a furat si a omorat oameni, pe el nu-l injuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *