Petre Dea a vorbit despre pozibila criză alimentară din România. Ministrul Agriculturii a dat asigurări că pe rafturile din supermarketuri nu va exista o penurie de produse.
Asta în condiţiile în care în urmă cu câteva zile, ministrul a explicat faptul că România va exporta grâu, chiar dacă producția a avut de suferit din cauza secetei. Ministrul a mai punctat și faptul că țara stă bine în ceea ce privește producția destinată pentru consumul intern, putând să acopere în totalitate acest aspect.
Petre Daea, despre posibilă criză alimentară în România
Ministrul Petre Daea dă asigurări că în România nu va exista o criză alimentară. Daea explică că nu există absolut nicio problemă în asigurarea uleiului de floarea soarelui din producția internă și că totul este, conform estimărilor curente, liniștitoare în ceea ce privește și alte produse:
„O producţie mai mică reduce şi cantitatea de ulei. Dar nu va reduce. Din datele pe care le am eu la această dată rezultă că nu sunt probleme cu asigurarea uleiului în România din producţia aceasta chiar afectată pe care o avem la nivelul ţării”, a explicat Petre Daea.
Cu o zi în urmă, ministrul menţiona că la nivel național sunt peste 200.000 de hectare de floarea soarelui și de porumb care sunt afectate de secetă. În altă ordine de idei, penuria de ulei de floarea soarelui, cu toată că momentan nu este resimțită în România, își face prezența în Germania. Un litru de ulei de floarea soarelui ajunsese să coste peste 6 euro, iar multe supermarketuri limitau cantitățile maxime pe care un cetățean le putea cumpăra.
Seceta din România afectează mai multe culturi
Agricultorii români sunt afectaţi de secetă din România. Culturile de cereale, în special floarea soarelui, grâu sau porumb, sunt distruse şi în proporţie de 100% în unele zone din țară. Producătorii de cartofi din Harghita au dezvăluit recent faptul că dacă nu o să plouă, producția va fi una dezastruoasă. Aceștia au explicat pe larg faptul că în momentul acesta cartofii au un diametru de 4-5 centrimetri, mult mai mic decât normalul pentru această perioadă
„Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom. Prețul cartofilor va creşte, având în vedere secetă şi majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.” explică un agricultor pentru antena3.ro.
În schimb, ministrul Petre Daea a menționat faptul că sunt multe zone din România care au fost declarate zone calamitate. Decizia în acest sens stă în atribuțiile prefectului fiecărui județ care se deplasează în teren și vede care este stadiul recoltei. Ba mai mult, Daea a vorbit și despre faptul că au fost mai multe modificări în legislație care permit luarea de măsuri specifice pentru agricultori. Cu toate că ministrul ne-a asigurat că nu va exista criză alimentară în România, situația s-ar putea schimba.
Probabil că secetă va fi și anul următor. Măsuri?