Prima pagină » Local » Petiție online, lansată de Fundația Siguranța Auto Copii, după producerea accidentului rutier mortal din localitatea ieșeană Cozmești

Petiție online, lansată de Fundația Siguranța Auto Copii, după producerea accidentului rutier mortal din localitatea ieșeană Cozmești

06 apr. 2021, 15:36,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

În urma accidentului mortal care a avut loc ieri, 5 aprilie 2021, în localitatea ieșeană Cozmești, Fundaţia Siguranţa Auto Copii a lansat o petiție online prin care se cere înăsprirea sancţiunilor aplicate în ceea ce privește transportul incorect al copiilor. Decizia vine după ce un copil în vârstă de doar 4 ani din Valea Lupului a fost proiectat prin parbriz în urma unui accident rutier provocat de un botoșănean. Din nefericire, părinții copilului au decedat, tatăl la fața locului, iar mama la spital.

Potrivit unei statistici, peste 100 de copii își pierd viața în accidente rutiere, iar alte 400 trăiesc cu sechele după producerea evenimentelor de acest tip.

Petiție online după producerea accidentului mortal din județul Iași

Prezentăm în rândurile ce urmează textul petiției online lansată de Fundația Siguranța Auto Copii.

„Anual, în România, 120 de vieţi de copii sunt pierdute ca urmare a unui accident rutier, în vreme ce peste 400 de alte vieţi tinere trăiesc în suferinţa ca urmare a unor astfel de evenimente. Legislaţia Rutieră  prin Articolul 97 modificat prin HG 11/2015: stipulează sancţiuni în cuatum de 580-725 lei pentru lipsa utilizării scaunului auto corespunzător sau lipsa utilizării centurii atunci când copiii sunt transportaţi cu maşina. Din păcate, cuantumul amenzii oricum nu este suficient de motivant pentru părinţi, astfel încât aceştia să folosească un scaun auto sau centura de siguranţă corespunzător vârstei copilului.

Fundaţia Siguranţă Auto Copii solicită:

1. Introducerea de mesaje de interes social în programul televiziunilor de ştiri şi televiziunilor generaliste pentru creşterea gradului de conştientizare a părinţilor privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranţă

2. Creşterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii şi a centurii de siguranţă până la 2000 lei astfel încât să fie suficient de motivant pentru părinţi astfel încât să utilizeze constant dispozitivele de siguranţă.

3. Introducerea prin lege a obligativităţii externării bebeluşilor din maternitate în scaun auto (scoica) adaptat vârstei în cazul în care copilul urmează să fie transportat de la maternitate acasă cu autovehiculul”, se arată în introducerea petiţiei.

Petiția poate fi semnată AICI!

Ce solicită fundația

Fundaţia Siguranța Auto Copii cere să se introducă o serie de mesaje de interes social în programul televiziunilor de ştiri şi televiziunilor generaliste pentru creşterea gradului de conştientizare a părinţilor privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranţa.

Totodată, se cere creşterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii şi a centurii de siguranţă până la 2.000 de lei, precum şi introducerea prin lege a obligativităţii externării bebeluşilor din maternitate în scaun auto (scoică) adaptat vârstei în cazul în care copilul urmează să fie transportat de la maternitate acasă cu autovehiculul.

Un tânăr de 26 de ani a distrus o familie după o depășire eșuată la Iași

O familie a fost distrusă după un accident teribil. Duminică, mașina în care se afla a fost practic spulberată de o altă mașină scăpată de sub control. Accidentul s-a petrecut în localitatea Cozmești din județul Iași. Martorii au sunat imediat la 112 și au cerut ajutor. Mai multe echipaje medicale au ajuns la fața locului pentru a acorda primul ajutor. Din păcate, bărbatul a fost găsit decedat, iar femeia și copilul, în stare gravă. Într-o stare gravă a fost găsit și șoferul care a provocat accidentul, însă viața lui nu a fost pusă în pericol.

„La data de 4 aprilie, în jurul orei 15:00, am fost sesizați despre un accident rutier soldat cu victime omenești, produs pe DJ208. Din primele cercetări efectuate, s-a constatat faptul că în accidentul produs pe DJ208, în zona Mogoșești-Siret, au fost implicate trei autoturisme. În urma impactului, două persoane, respectiv un bărbat de 40 de ani și o femeie de 41 de ani, au decedat. De asemenea, a rezultat rănirea altor trei persoane. Doi dintre conducătorii auto implicați în accident au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *