Prima pagină » Sanatate » Petele de pe limbă pot fi leziuni precanceroase! Atenție la aspectul acesteia!

Petele de pe limbă pot fi leziuni precanceroase! Atenție la aspectul acesteia!

06 mart. 2025, 13:24,
Redacția BZI în Sanatate

Petele pe limbă pot apărea din diverse motive și pot avea diferite aspecte și culori. Majoritatea sunt inofensive și dispar de la sine în câteva zile, însă unele pot indica probleme de sănătate care necesită atenție medicală. Limba sănătoasă are o culoare roz uniformă și este acoperită de mici proeminențe numite papile gustative.

Unele boli ale limbii se manifestă prin schimbarea culorii, apariția unor pete albe sau roșii, dar și prin inflamații și modificări ale gustului. În general, orice schimbare semnificativă la nivelul limbii ar trebui să te trimită la medicul stomatolog pentru a identifica și a trata cauza.

Petele de pe limbă pot fi leziuni precanceroase

În primul rând, este important să știi cum trebuie să arate, în mod normal limba. O limbă sănătoasă are, de obicei, culoarea roz, dar poate varia ușor către nuanțe mai întunecate și mai deschise. Limba are, de asemenea, mici noduli în partea superioară și inferioara, acestea fiind papilele gustative.

Unul dintre primele simptome vizibile ale unei limbi cu probleme este o schimbare semnificativă a culorii și apariția petelor. Alte semne de îngrijorare pot include durerea atunci când mănânci, bei și înghiți, precum și nodoli noi și umflături. O boală ce are ca simptom pete roșii pe limbă este eritroplazia.

Doctorii atrag atenția că această afecțiune este asociată cu un risc crescut de cancer oral, motiv pentru care se recomandă realizarea unei biopsii. Eritroplazia este cel mai adesea diagnosticată la bărbați și femei de peste 50 de ani. Boala este localizată în cavitatea bucală, în limbă, palat și orofaringe, precum și în colul uterin al femeilor. Uneori, petele sângerează sau se transformă în plăci mici, dar nu provoacă niciun fel de durere.

Petele albicioase sunt cunoscute sub denumirea de leucoplazie orală și se manifestă prin apariția unor pete albicioase dure la nivelul limbii și pe părțile laterale ale acesteia. Conform dentiștilor, această boală a limbii apare, de regulă, ca urmare a consumului de tutun sau sub acțiunea unor factori iritanți, cum ar fi protezele dentare sau piercingurile orale.

Limba geografică este o afecține inflamatorie benignă caracterizată prin apariția unor pete roșiatice bine delimitate, cu margini albe. Deși arată îngrijorător, limba geografică nu pune probleme de sănătate și nu este asociată nici cu infecții, nici cu vreo formă de cancer. De fapt, în anumite zone de pe suprafața limbii pur și simplu dispar papilele.

Când trebuie consultat medicul

Anumite modificări ale limbii pot semnala probleme de sănătate serioase care necesită evaluare medicală promptă. Recunoașterea semnelor de alarmă și consultarea la timp a unui specialist pot preveni complicațiile și îmbunătăți prognosticul.

Leziunile care persistă mai mult de două săptămâni necesită evaluare medicală. Petele care nu raspund la tratamentele standard sau care revin frecvent pot indica o afecțiune subiacentă care necesită investigații suplimentare.

Apariția durerii intense sau a sângerărilor la nivelul limbii reprezintă un semnal de alarmă care necesită consultație medicală imediată. Durerea care interferează cu alimentația sau vorbirea, precum și sângerările spontane sau la atingere pot indica prezența unor afecțiuni grave.

Schimbările rapide în dimensiunea sau culoarea petelor de pe limbă trebuie evaluate medical. Creșterea în dimensiune a leziunilor existente sau apariția unor pete noi cu modificări de culoare neobișnuite pot sugera dezvoltarea unor afecțiuni serioase.

De asemenea, și prezența unor manifestări sistematice precum febră, pierdere în greutate, oboseală marcată sau adenopatii cervicale necesită evaluare medicală urgentă. Simptomele care afectează alte părți ale corpului pot indica o boală sistemică. E important de menționat că majoritatea petelor de pe limbă nu sunt contagioase.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De ce refuza Mihai Eminescu să fie pozat. Există doar patru fotografii cu el
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025