Unele boli de piele pot avea cauze genetice, însă altele se dezvoltă și din cauza unor tulburări emoționale. Petele pe piele de la stres apar în urma interacțiunii dintre sistemul nervos, psihicul uman și piele.
De ce apar pete pe piele de la stres
Un dezechilibru emoțional puternic poate avea ca efect apariția unor pete pe piele. Stresul poate afect și alte organe, dar puțini știu că are mare efect și asupra pielii. Printre alte efecte ale stresului asupra corpului uman, se numără: bubițe de culoare roșie, erupții dureroase sau care provoacă mâncărimi, piele solzoasă sau aspră, ulcere, răni deschise sau leziuni, pete pe piele, modificări ale culorii sau dimensiunii alunițelor, schimbarea culorii pielii.
Problemele care afectează creierul și sistemul nervos sunt în corelație și cu pielea, astfel se pot dezvolta afecțiuni precum: eczeme (erupțiile cutanate), psoriazis (apariția de plăci îngroșate și zone cu aspect de solzi pe suprafața pielii), acneea, rozaceea (vase de sânge vizibile pe fata), vitiligo (apariția petelor albe, cauzate de distrugerea celulelor care produc pigmenții pielii), dermatită seboreică (reprezintă un răspuns inflamator anormal la o ciupercă prezentă pe pielea noastră).
Stresul poate duce și la iritații temporare, nu neapărat la afecțiuni. Acestea apar mai frecvent pe față, mâini sau gât. În funcție de nuanța pielii unei persoane, urticaria poate avea aspectul unor pete roșii, violet sau mai închise la culoare. Acestea pot fi ușor în relief și vor genera mâncărimi.
Cum prevenim apariția acestor afecțiuni
Din păcate, stresul face parte din viața noastră. Tot ce putem să facem este să încercăm să-l reducem pe cât posibil sau să învățăm să-l gestionăm.
Iată câteva măsuri în acest sens: folosiți produse de protecție și îngrijire a pielii, faceți mișcare în mod regulat, practicați meditația, exerciții de respirație, yoga sau mindfulness, hidratați-vă, dormiți 7-8 ore zilnic, stabiliți limite în relația cu familia, prietenii sau colegii de muncă, apelați la ajutorul celor din jur sau al specialiștilor în momentele tensionate.
Tratamentul diferă de la pacient la pacient, atât în funcție de afecțiunea de care suferă, dar și de gravitate și particularitățile pacientului. Medicul specialist este singurul care vă poate oferi un tratament potrivit pentru problemele cu care vă confruntați.
În cazul iritațiilor temporare, există câteva remedii naturiste. Puteți folosi ulei extravirgin de nucă de cocos (ar efecte antiinflamatorii), aloe vera (reduce mâncărimea și calmează pielea), compresă rece (educe mâncărimile), ulei de mușețel (efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii) sau o cremă antiiritații cu unt de shea (reduce leziunile și senzația de mâncărime).
De cele mai multe ori, petele pe piele de la stres ar trebui să dispară în câteva zile. Dacă acestea persistă totuși și se agravează, cel mai bine este să vizitați un medic pentru un consult.