Pete maronii care nu sunt alunițe, negi sau pistrui? Tot ce trebuie să știi despre keratoza seboreică – POZE

31 oct. 2023, 15:48
BZI.ro, în Sanatate

Orice schimbare legată de piele noastră ne poate stârni puțină anxietate, mai ales atunci când vine sub forma unor pete pigmentare destul de evidente. Înainte de a vă panica, luați în considerare că este foarte probabil să fie o creștere benignă numită keratoză seboreică, care este inofensivă.

Ce este keratoza seboreică? Poze în galeria foto

Keratozele seboreice sunt excrescențe comune ale pielii și, cel mai important, sunt benigne. La o primă privire, apariția acestora v-ar putea îngrijora, mai ales daca sunt foarte mari. Dar, prin definiție, aceste excrescențe maronii sunt inofensive. Cu toate acestea, orice schimbare neașteptată legată de piele ar trebui întotdeauna verificată de un dermatolog.

Dacă suferiți de keratoză seboreică, să știți că nu sunteți singur, milioane de oameni au una sau mai multe dintre astfel de excrescențe. Keratoza seboreică poate fi regăsită cel mai frecvent pe piept, spate, stomac, scalp, față și gât. Cu toate acestea, ele pot apărea oriunde pe corp, cu excepția palmelor și tălpilor. Acestea pot varia în culoare de la bej deschis la negru. Ele sunt adesea rotunde sau ovale și pot avea o textură aspră asemănătoare cu cea a unui neg. Este posibil să aveți doar una dintre aceste creșteri, dar este foarte des întâlnit ca oamenii să dezvolte mai multe în aceeași zonă. Și nu vă mirați dacă nu arată toate la fel, deoarece unele pot avea o suprafață asemănătoare cu cea a unui neg, în timp ce altele par a fi niște picături simple de ceară lipite de piele.

Factori predispozanți și tratament

Oamenii de știință nu sunt siguri exact ce provoacă keratozele seboreice. Cu toate acestea, tendința de a le dezvolta pare a fi ereditară. În timp ce aceste creșteri non-canceroase de piele pot fi legate de expunerea la soare, ele se găsesc și pe pielea care este în mod obișnuit acoperită.

Dacă keratoza seboreică pare să se răspândească cu rapiditate în mai multe zone ale corpului, trebuie să aveți în vedere că este posibil ca factorul determinant să fie pur și simplu înaintarea în vârstă. Și oricât de tentant ar fi să încercați să îndepărtați keratozele seboreice singuri, este mai bine să lăsați acest lucru pe mâna profesioniștilor. Îndepărtarea la domiciliu nu este recomandată din cauza riscului de infecție, cicatrizare și posibila diagnosticare greșită. Este important să aveți orice modificare a pielii evaluată de un profesionist în domeniul sănătății pentru a exclude afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele.

Dacă dermatologul a confirmat că vă confruntați cu keratoză seboreică, țineți cont că aceasta este o afecțiune benignă iar tratamentul nu este necesar. Cu toate acestea, este posibil să doriți să le îndepărtați dacă devin iritate sau încep să sângereze din cauza frecării cu dverse obiecte, sau din motive pur estetice.
Alegerea tratamentului depinde de mărimea, localizarea și numărul de leziuni, precum și de preferința și starea generală a pacientului.

Prin urmare, este recomandat să discutați cu medicul dermatolog în legătură cu opțiunile de tratament, pentru a determina cea mai potrivită soluție pentru tine. Este important să țineți cont că un tratament, oricât de eficient ar fi, nu garantează vindecarea keratozei seboreice. Cu toate că este puțin probabil ca aceste excrescențe ale pielii să revină după îndeprtare în aceleași locuri de pe corp, ele pot apărea și în alte zone dacă sunteți predispuși la a dezvolta keratoză seboreică așa cum este exemplificată în galeria foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *