Prima pagină » Culinar » Pesto de leurdă pentru iarnă. Minunatele proprietăți ale usturoiului sălbatic

Pesto de leurdă pentru iarnă. Minunatele proprietăți ale usturoiului sălbatic

04 oct. 2023, 14:18,
BZI.ro, în Culinar

Leurda este o plantă de primăvară care conține tot ceea ce organismul epuizat în urma iernii are nevoie pentru a se redresa. Leurda are un gust fantastic, având o notă intensă și picantă de usturoi. Merită să o luăm la pas prin păduri (în martie și aprilie) în căutarea frunzelor proaspete. Frunzele de leurdă pot fi confundate cu ușurință cu cele ale lăcrimioarelor, care sunt toxice. Cu toate acestea, riscul de a le confunda este redus, deoarece frunzele de leurdă au o aromă înțepătoare de usturoi, spre deosebire de cele ale lăcrimioarelor.

Pesto de leurdă pentru iarnă

Denumirea Latina a leurdei este Allium ursinum, ceea ce s-ar traduce ca “usturoiul ursului”. Această plantă iubita de urși este bogată în vitaminele A și C, sulf, ulei esențial, minerale precum calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozină, o substanță care contribuie la reducerea colesterolului și previne formarea cheagurilor de sânge, printre multe altele. Leurda este, prin urmare, un detoxifiant deosebit de eficient și fiecare dintre noi ar putea beneficia prin efectuarea unei cure de leurdă în primăvară sau cel puțin adăugată într-o salată sau ciorbă, din când în când.

Pentru a prepara un sos pesto de leurdă, veți avea nevoie de 200 de grame de frunze de leurdă, 100 de grame de migdale crude (sau orice tip de nuci preferate, cum ar fi pinii, nucile de caju, alunele sau sâmburii de nucă), 75 de grame de parmezan fin ras, 1 praf de sare grunjoasă, 120 de ml de ulei de măsline extravirgin (sau alt ulei de bună calitate preferat, cum ar fi uleiul de rapiță). Opțional, zeama scursă de la jumătate de lămâie, care va echilibra gustul final al sosului. Procesul de preparare a sosului pesto de leurdă nu durează mai mult de 10 minute. Acest pesto de leurdă este o adaptare a rețetei de pesto clasice (din busuioc), folosind ingrediente locale, specifice florei țării noastre.

Cum putem beneficia de proprietățile usturoiului sălbatic

Spălați bine frunzele sub un jet de apă rece într-o strecurătoare. Apoi, scuturați-le bine și uscați-le ușor între două șervețele de bucătărie. Migdalele (sau tipul de nuci pe care le utilizați) le adăugați în blender împreună cu parmezanul fin ras. Adăugați sare și adăugați frunzele de leurdă în tranșe, pentru a nu suprasolicita blenderul. Alternativ, puteți zdrobi toate ingredientele într-un mojar cu pistil. Mixați toate ingredientele până când frunzele de leurdă sunt complet mărunțite, apoi adăugați uleiul puțin câte puțin. Mixați după fiecare adăugare de ulei până când obțineți o consistență fluidă a pastei.

Odată ce ați obținut consistența dorită, turnați sosul într-un borcan și acoperiți-l cu un strat subțire de ulei. Sosul pesto de leurdă poate fi păstrat în frigider timp de până la 6 săptămâni, asigurându-vă că orice porțiune scoasă ulterior este acoperită complet cu ulei. Pelicula de ulei care izolează preparatul de aer este esențială pentru a menține prospețimea pesto-ului de leurdă. Dacă doriți să îl conservați pentru iarnă, singura metodă este să îl puneți în recipiente sau borcane mici la congelator, unde rezistă până la 12 luni.

Dacă vrem să beneficiem în totalitate de proprietățile valoroase ale leurdei, o vom consuma crudă. Cu toate acestea, chiar și atunci când este gătită, leurda păstrează o parte din beneficii. Frunzele crude pot fi folosite pentru a crea o salată apetisantă, sau pentru a face un pesto de leurdă pentru iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *