Vine primăvara. Spanacul, salata verde şi leurda sunt vedetele sezonului. Ce zici dacă ai pregăti un pesto de leurdă? Ai nevoie de 7 ingrediente. Le găseşti în orice supermarket.
Cum poţi servi pesto de leurdă? Simplă, cu pâine prăjită sau cartofi prăjiţi. Ştiai că… leurda e cunoscută şi drept usturoi sălbatic? Mai jos găseşti ingredientele şi modul de preparare:
Ingrediente:
- 200g frunze de leurdă
- 100g muguri de pin
- 250ml ulei de măsline extra virgin
- piper negru proaspăt măcinat
- sare de mare
- 120g parmezan
Mod de preparare:
Spală bine frunzele de leurdă. Dă pe răzătoare parmezanul. Pune toate ingredientele în blender. Mixează-le timp de câteva minute sau până când obţii o compoziţie omogenă. Dacă ţi se pare că e prea uscată, mai picură puţin ulei de măsline. Pesto de leurdă obţinut pune-l într-un borcan cu capac. Depozitează-l în frigider. Poate fi consumat în maxim o săptămână.
Leurda – Beneficii pentru sănătate
Iată câteva motive pentru care leurda e recomandată pentru consumul săptămânal:
- se spune că e planta mileniului 3, întrucât e un remediu natural puternic;
- încetineşte procesul de îmbătrânire al celulelor umane;
- scade hipertensiunea arterială, dacă e consumată mai ales sub formă de tinctură;
- ameliorează simptomele reumatismului. Pentru aceasta, ideal e ca leurda să fie consumată sub formă de suc;
- are acţiune depurativă;
- stimulează capacitatea de memorare;
- tratează afecţiunile rerspiratorii. Dacă eşti răcit, ai gripă sau suferi de bronşită, consumă leurdă. În plus, are efect expectorant. Aşadar, ajută la eliminerea mucusului din arborele bronșic;
- stimulează eliminarea acidului uric. Acesta este extrem de dăunător mai ales în cazul pacienţilor care suferă de gută;
- e recomandată fumătorilor. De ce? Pentru că poate curăţa plămânii de nicotină.
Mai trebuie spus că leurda se consumă sub formă de: suc, decoct, infuzie, salată, tinctură.