Prima pagină » Economic Local » Peștii din lacul Ciric, din Iași, au murit din cauza caniculei. Fenomenul se repetă în fiecare an, potrivit specialiștilor

Peștii din lacul Ciric, din Iași, au murit din cauza caniculei. Fenomenul se repetă în fiecare an, potrivit specialiștilor

25 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Peștii din lacul Ciric, din Iași, au murit din cauza caniculei, potrivit specialiștilor. Reprezentanții Administrației Bazinale de Ape Prut-Bârlad Iași și ai Primăriei Municipiului Iași au colectat exemplarele moarte și spun că situația se repetă în fiecare an

Autoritățile locale din Iași au transmis reporterilor BZI că peștii din lacul Ciric au murit din cauza caniculei, deci nu este vorba de o poluare accidentală. Astfel, reprezentanții Administrației Bazinale de Ape Prut-Bârlad au dispus măsuri Primăriei Municipiului Iași, care administrează lacul.

„Acumularea Ciric I se află în administrarea Primăriei Municipiului Iași. Ca urmare a apariției fenomenului de mortalitate piscicolă, din data de 19 iulie 2024, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași s-au deplasat în teren și au impus măsuri urgente în vederea eliminării materialului piscicol mort: informarea zilnică a Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, privind fenomenul de mortalitate piscicolă, precum și asupra măsurilor și acțiunilor întreprinse până la dispariția completă a fenomenului de mortalitate piscicolă apărut, colectarea, depozitarea și eliminarea definitivă a peștelui mort, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, luarea măsurilor de pază și supraveghere necesare pentru împiedicarea valorificării/consumului peștelui mort de către populație, contactarea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași pentru identificarea cauzelor care au condus la această situație prin analize de laborator. Totodată, nerespectarea măsurilor de mai sus constituie contravenție în domeniul apelor și se sancționează în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare. Ca urmare a demersurile de mai sus, Primăria Municipiului Iași a informat Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași asupra faptului că a observat prezența unor puieți de pește morți pe acumularea Ciric 1, aceștia fiind colectați de către angajați și predați unei firme autorizate în vederea neutralizării. Totodată, Primăria Municipiului Iași a transmis că monitorizează în permanență zona, iar în perioada 20-23 iulie 2024 nu au mai constatat apariția fenomenului de mortalitate piscicolă”, a transmis Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al ABA Prut-Bârlad.

Astfel, angajații primăriei au colectat peștii morți.

„Din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă, în lacul Ciric 1 a fost observată prezența unui număr semnificativ de pești morți, aspect semnalat și de Administrația Bazinală Ape Prut-Bârlad. Verificările arată că nu este vorba de un accident ecologic, cauzat de o sursă de poluare accidentală, ci de un fenomen care s-a petrecut și în anii trecuți, în perioadele caniculare, semnalat în această perioadă și în alte acumulări de apă din județ și din țară. Conducerea Primăriei Municipiului Iași a dispus Direcției Exploatare Patrimoniu să îndepărteze peștii morți în condiții de siguranță, să salubrizeze lacul, să evalueze gradul de risc asupra populației și să ia măsuri pentru interzicerea colectării de către persoane neautorizate, în scopul eventual al comercializării și consumului, a peștilor morți”, susțin reprezentanții Primăriei Iași.

Peștii din lacul Ciric, din Iași, au murit din cauza caniculei

Garda de Mediu Iași a făcut verificări și a ajuns la aceeași concluzie.

„Nu s-a înregistrat niciun episod de poluare. E vorba doar de perioada caniculară care a provocat mortalitatea piscicolă”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

Reamintim faptul că, în urmă cu câteva zile, zeci de pești morți au apărut pe lacul Ciric. Localnicii s-au speriat și au anunțat autoritățile sau au început să-i strângă și să-i arunce la gunoi. Specialiștii au emis o ipoteză privind o poluare accidentală, care nu s-a confirmat. Anul trecut, a fost aceeași situație, tot în lacul Ciric. Specialiștii au susținut și atunci că temperaturile ridicate au generat mortalitatea piscicolă.

Pești morți în mai multe zone din Iași

O situație asemănătoare, privind peștii morți de pe lacul Ciric, a fost și la Ciurbești. Peștii din lacul Ciurbești au murit din cauze naturale și nu a fost vorba de o poluare, potrivit autorităților. Rezultatele probelor prelevate de Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad arată că nu s-a înregistrat o depreciere a calității apei. De asemenea, un dezastru ecologic a fost când au apărut pești morți pe Bahlui, dar și în alte zone din județul Iași. Specialiștii le recomandă localnicilor care găsesc pești morți să anunțe autoritățile și să nu-i consume. Chiar dacă mor din cauze naturale, așa cum s-a întâmplat cu peștii din lacul Ciric, din Iași, care au murit din cauza caniculei, nu sunt buni pentru consum.

Comentarii
  • Nu-i adevarat. Pestii de la Ciric sunt bine-mersi la mese. La Tiki.

    • Jean Jujeanu Jugujenaru

      Ba peștii din Ciric au murit de ciudă că habilul a pierdut a n-șpea oară alegerile. Ioc europarlamentar. Degeaba a fost la nunta lui Jorj, cà tot cu praful de pe tobă s-a ales.

  • Jean Jujeanu Jugujenaru

    Ba peștii din Ciric au murit de ciudă că habilul a pierdut a n-șpea oară alegerile. Ioc europarlamentar. Degeaba a fost la nunta lui Jorj, cà tot cu praful de pe tobă s-a ales.

  • Am fost eu aseară și m-am pisat in balta voastră…

  • Lacurile de la Ciric sunt neîngrijite, arată jalnic, stuful și buruienile vor acoperi întreaga suprafață acvatică. În curând se vor transforma în mlaștini și fabrici de țânțari. Apa trebuie aerisită, oxigenată , algele s-au dezvoltat, planctonul la fel , acestea consumă oxigen și minerale. 2-3 ski-jet care să se plimbe zilnic 2-3 ture ar rezolva problema și ar aduce venituri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *