Prima pagină » Titlurile zilei » Pești morți pe lacul Ciric! Ieșenii care au trecut prin zonă au rămas șocați de ceea ce au văzut. Autoritățile verifică situația semnalată de localnici – FOTO/VIDEO, UPDATE

Pești morți pe lacul Ciric! Ieșenii care au trecut prin zonă au rămas șocați de ceea ce au văzut. Autoritățile verifică situația semnalată de localnici – FOTO/VIDEO, UPDATE

28 sept. 2023, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Zeci de pești morți pe lacul Ciric au apărut în ultimele zile. Cei care au trecut prin zonă au sesizat autoritățile ce au demarat verificările. Garda de Mediu Iași susține că nu este vorba de o poluare, iar angajații de la Apele Române au colectat peștele mort. Zona este supravegheată în continuare

UPDATE: Ca urmare a solicitării făcute de Cotidianul BZI, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a trimis un răspuns vis-a-vis de problema sesizată.

Mai mulți pești morți au apărut pe lacul Ciric din Iași în ultimele zile. Cei care au trecut prin zonă au rămas șocați de ceea ce au văzut și au anunțat autoritățile. Mai multe sesizări au fost depuse la Administrația Bazinală de Ape-Prut Bârlad și Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași.

„Sunt, de câteva zile, zeci de pești morți, de diferite mărimi. Noi ne plimbăm des prin această zonă și pot spune că nu am mai văzut această situație până acum. Mirosul este destul de puternic, iar în zonă nu au mai fost situații de genul anul acesta. Am depus sesizare la Garda de Mediu și Apele Române”, susține unul dintre ieșenii care au sesizat situația apărută pe lacul Ciric.

Acumularea aparține Primăriei Iași care a transmis că au fost prelevate două mostre ce au fost trimise pentru analiză în laborator.

„S-au făcut verificări la Ciric 1 și Ciric 2. Au fost prelevate două mostre care au fost trimise la DSVSA (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). La prima vedere, s-a constatat că nu sunt cauze externe, cum ar fi poluarea, ci cauzele morții piscicole ar fi faptul că este secetă, temperaturi ridicate, a scăzut debitul. Așteptăm rezultatele la mostrele prelevate”, susține Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Ieșenii au rămas fără cuvinte când au văzut pești morți pe lacul Ciric

Localnicii au depus reclamații la mai multe instituții, iar autoritățile au verificat situația. De asemenea, angajații de la Administrația Bazinală de Ape-Prut Bârlad au colectat peștele mort și supraveghează zona în continuare. O situație asemănătoare, când au fost văzuți zeci de pești morți, de diferite dimensiuni, a fost în comuna Victoria, pe râul Jijia. Autoritățile au verificat sesizările primite de la localnici și au ajuns la concluzia că peștii din Jijia au murit din cauza ploilor abundente înregistrate după o perioadă cu temperaturi ridicate.

Rezultatele probelor prelevate de Administrația Bazinală (ABA) arată că nu a fost vorba de o poluare în ceea ce privește situația semnalată de localnicii din zonă. O a treia situație asemănătoare care a apărut în urmă cu câteva luni este cea de la lacul Ciurbești.

Pești morți, descoperiți în mai multe zone din Iași

Astfel, în luna mai a acestui an, sute de pești au fost văzuți pe malul lacului Ciurbești, comuna Miroslava, iar localnicii au intrat în alertă. Aceștia spuneau că mirosul era insuportabil și că vor depune reclamații la instituțiile abilitate. Mai mult, proprietarul lacului Ciurbești, care a concesionat o anumită suprafață, a transmis autorităților că moartea peștilor ar fi apărut din cauză că a suprapopulat zona, aceștia s-ar fi lovit unul de altul și ar fi murit. Concluzia autorităților a fost că au murit din cauze naturale și nu a fost vorba de o poluare.

Zona unde au apărut pești morți pe lacul Ciric este supravegheată în continuare de autorități.

Comentarii
  • Mihăiță Scrum - Bye zis Caras

    Pestii respectivi ( care au murit înecați in apele lacului) au făcut parte dintr-un cult interzis in lumea acvatică pe motiv că propovăduiau a doua venire a Marelui Somn în apele lacului Ciric. Tot de la ei am mai aflat că erau unii pesti care păcăleau alți pești ca atunci când esti prins in undița si pus in tigaie la prăjit, ei nu mor ci ajung direct in Marele Heleșteu unde nu e nici intristare , nici suspin…

  • Mihăiță dute la grajduri

  • Habilul nu explica nici un bang sonic ucigas de pesti ? Domnu europarlamentar si prejedinte de cejeu…pauza ? Sau sunteti laz pardon, cules strugurii in satul ala de langa Bacau ?

  • In max. 25 ani lumea va purta masca pe strada, datorita poluarii.

  • asta e ultima fita la pesti: sa inoate pe spate !

  • Nu e poluată apa? Vai de capu meu, toatetoti deversează ” rahaturi” in acele ape. Problema nu e de la căcuța, ci de la detergentul din apele venite din tevile de canalizare „discret” ascunse dar care ajung direct in lac…trist că suferă acele vietăti acvatice, mai bine zis detergentul distruge toată fauna acbatică. Trist!😥😢🥺

  • Peștii aia au murit de ciuda. Marius filote se scaldă în zona, de sanchi: să își arate mușchii. Au pus botul doar pestii. Și au crăpat de ciuda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *