Prima pagină » Informații utile » Peștera Ghețarul de la Scărișoara, un loc unic din România. Iată ce pierde țara noastră din cauza încălzirii globale!

Peștera Ghețarul de la Scărișoara, un loc unic din România. Iată ce pierde țara noastră din cauza încălzirii globale!

25 nov. 2024, 12:50,
Redacția BZI în Informații utile

Peștera Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare bloc de gheață subteran din Europa și printre cei mai mari din lume. Este una dintre cele mai impresionante peșteri din România.

Peștera Scărișoara se află în județul Alba, în Munții Apuseni, în apropierea satului Ghețari din comunia Gârda de Sus. Numele provine de la comuna aflată la aproximativ 17 km distanță, de care aparținea înainte.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara, un loc unic din România

Peștera Scărișoara se găsește la altitudinea de 1165 metri și adăpostește 80.000 de metri cubi de gheață. Cea mai veche gheață de la baza blocului are vârsta de aproximativ 4.000 de ani. Astfel, în blocul de gheață s-a stocat ca într-o gigantică enciclopedie a Apusenilor date științifice complexe legate de plante, animale și evoluția climatică.

Intrarea în Peștera Scărișoara se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți înlenesc coborârea celor 48 de metri cât măsoară adâncimea avenului.

Pe fundul lui se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă. Aici de pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lățime și 17 m înălțime. Află și câte zile de concediu ai pe lună pentru a vedea dacă o să ajungi să vizitezi Peștera Scărișoara.

Peștera Scărișoara are amenajate trei zone pentru turiștii ce doresc să o viziteze. Avenul este amenajat cu gard de protecție, poartă securizată și scări cu balustrade metalice. Sala mare este iluminată și are un circuit de podețe de lemn cu balustrade pentru a proteja creșterea temperaturii. Sala Bisericuța este iluminată corespunzător, dar accesul în aceasta este interzis.

Povestea acestui obiectiv turistic

Există mai multe povești locale care spun că Zamolxe obișnuia să circule în interiorul arcului carpatic folosind drumurile subterane ale peșterilor.
Pornind de la Polovragi către interiorul pământului, așa cum știm că făceau preoții Decenei, coridoarele de zeci și zeci de kilometri ajungeau dinspre Bucegi spre Apuseni.

Una dintre rarele legende spune că Decebal a plecat de la Sarmisegetuza înainte de sosirea romanilor în zona apropiată sanctuarului. El a folosit niște tunele știute doar de el și de Deceneul de atunci. Astfel, a ajuns în partea cealaltă a Carpaților, către Apuseni, unde se aflau alte triburi ale Dacilor Liberi. Dacă sunteți pensionar, puteți vizita și diferite stațiuni balneare.

O altă legendă spune că în peștera Scărișoara locuia un balaur pe nume Solomat. Acest balaur obișnuia să răpească din satul învecinat fete frumoase, pe care le ascundea într-un palat de gheață situat în interiorul peșterii. Niciun localnic nu a văzut vreodată acest palat ascuns.

O altă poveste spune că în spatele unei formațiuni de calcar din apropiere, cunoscută sub numele de „La Brazi”, se găsesc două bazine permanente de apă. Pentru a-și îndeplini dorințele, oamenii trebuie să urmeze un ritual special: să se așeze în fața acestor bazine, să-și pună o dorință, să-și descopere părul și să bea apă direct din bazin.

Conform tradiției din Peștera Ghețarul de la Scărișoara, dorința va fi îndeplinită doar dacă ritualul este respectat cu strictețe, iar persoana care și-a exprimat dorința trebuie să păstreze secretul visului său timp de un an.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Playtech.ro
Moneda banală pe care se cer 8.000 de lei, în iulie 2025. E din anii ’90 şi o avea orice român
observatornews.ro
EXPERIMENT. Există într-adevăr radiații în clădirile în care bugetarii iau spor de antenă?
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Ungaria anunță că ne bate la ușă al Treilea Război Mondial
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Toscana de România e la doar o oră de București. Drumul Vinului poate deveni perla turismului românesc
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Cum arată casa de vacanță a Andreei Marin. Și-a făcut cabană la munte, într-un colț de Rai. Nicio altă vedetă nu mai are așa ceva / FOTO
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025
Articole similare