Celebrul neurochirurg Vlad Ciurea recomandă consumul unui aliment adesea trecut cu vederea de români, deși este extrem de valoros pentru sănătatea creierului. Este vorba despre peștele sălbatic, o sursă excelentă de proteine, grăsimi bune și omega-3, elemente esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos.
Deși mulți îl evită, fie din cauza prețului, fie din cauza gustului mai intens sau texturii mai ferme comparativ cu alte tipuri de pește, somonul sălbatic și în general peștele marin sălbatic rămâne una dintre cele mai bune alegeri pentru sănătatea cerebrală.
De ce este peștele sălbatic atât de benefic
Medicul Vlad Ciurea a explicat, în cadrul emisiunii iThink, că structura proteică a peștelui sălbatic este compatibilă cu nevoile creierului uman, în special datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega-3.
„În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini. Acest tip de proteină se potrivește exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică. Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic.”
El subliniază importanța alegerii unor surse cât mai curate și naturale, somonul sălbatic, nu cel de crescătorie, dar și alți pești marini activi, nu cei statici, sunt alegerile ideale.
„La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier, și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă.”
O alimentație corectă pentru un creier echilibrat
În plus față de pește, medicul mai recomandă o serie de alte alimente-cheie pentru sănătatea creierului, printre care carnea de curcan apreciată pentru conținutul scăzut de calorii și aportul proteic excelent, dar și o alimentație bogată în fructe, legume și salate.
„Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului. Conopida, de exemplu, este foarte bună pentru creier. Din toate aceste alimente, creierul își ia exact ce are nevoie pentru a funcționa în condiții cât mai bune.”
Medicul atrage atenția că România a făcut deja o tranziție importantă, de la o dietă predominant bazată pe carne, către una mai echilibrată, în care vegetalele și peștele au un loc tot mai important.
„Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele.”