Peste un sfert de milion de lei vor fi alocați de un cunoscut proprietar din Iași pentru a se realiza un nou centru de lucru destinat angajaților! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat o licitație ce vizează reabilitarea și modernizarea unei clădiri ce va avea ca destinație: „Centru de activități colaborative”. Este vorba despre cunoscuta „Seră Pușkin” din Campusul Studențesc „Titu Maiorescu”
În jur de un sfert de milion de lei este suma ce va fi investită de un cunoscut proprietar din Iași pentru realizarea unui nou centru de lucru destinat angajaților. Este vorba despre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, care a lansat o licitație (programată pentru luna ianuarie 2021) ce vizează reabilitarea și modernizarea unei clădiri ce va avea ca destinație: „Centru de activități colaborative”. Este vorba despre cunoscuta „Seră Pușkin” din Campusul Studențesc „Titu Maiorescu”. De la momentul începerii lucrărilor, acestea sunt preconizate a se finaliza în patru luni. Valoarea estimată a achiziției, de către UAIC Iași, este de 271.932,77 lei fără TVA.
Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii au ca destinație un „Centru de activități colaborative”
Totul are loc în cadrul proiectului START.EXE-POCU 130654.
„Achiziția ce vizează lucrările de Reabilitare/modernizare clădire destinată Centrului de activități colaborative Sera «Pușkin» a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași în cadrul proiectului START.EXE-POCU 130654. Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, achiziționează prin cumpărare directă Lucrări de reabilitare/modernizare clădire destinată Centrului de activități colaborative, aferentă activității A.2.1. Crearea și dezvoltarea unui HUB Centru de activități colaborative, prevăzută în cadrul proiectului Start experiența-START.EXE, POCU/626/6/13/130654”, arată oficialii Universității „Cuza” din Iași.
Pe aceste locuri, în anul 1921, profesorul Alexandru Popovici înființează o Grădină Botanică chiar în spatele clădirii Universității noi
De reamintit că, unde va fi realizat Centrul de activități colaborative”, la „Sera Pușkin” din Campusul „Titu Maiorescu”, tocmai pe aceste locuri, în anul 1921, profesorul Alexandru Popovici înființează o Grădină Botanică. Asta chiar în spatele clădirii Universității noi (Corpul A din Bulevardul Carol I), pe o suprafață de circa 1 hectar, unde construiește și mici sere folosite pentru creșterea plantelor tropicale. Din această Grădină Botanică se mai păstrează și astăzi arborii și arbuștii din parcul aflat între vechea clădire a Universității, cantina studențească și căminele studențești. Această grădină se păstrează pentru mai bine de 40 de ani, până în 1963, când se hotărăște mutarea în spațiul actual, pe Dealul Copoului. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” este cea mai veche Grădină Botanică din România, fiind înființată în 1856 de Anastasie Fătu, medic și naturalist, pe un teren lângă Râpa Galbenă.
Extinderea Universității în perioada comunismului a dus la crearea unor campusuri studențești în imediata apropiere: Campusul „Codrescu” în dreptul Corpului B și Campusul „Pușkin” (actualul „Titu Maiorescu”) în dreptul Corpului A. Astfel, lângă acesta din urmă a funcționat o mini-Grădină Botanică, pe un hectar, între 1921 și 1963, până la amenajarea celei actuale, din care se mai păstrează câțiva arbori și clădirea fostei sere pentru plante exotice, cunoscută acum ca „Sera Pușkin”.