Prima pagină » Local » Peste o sută de ieșeni au aflat că suferă de boli transmisibile grave după ce au mers să doneze sânge! Dr. Lavinia Scripcaru: ”Cei mai mulți au Hepatita B, dar și sifilis”
Peste o sută de ieșeni au aflat că suferă de boli transmisibile grave după ce au mers să doneze sânge! Dr. Lavinia Scripcaru: ”Cei mai mulți au Hepatita B, dar și sifilis”

Peste o sută de ieșeni au aflat că suferă de boli transmisibile grave după ce au mers să doneze sânge! Dr. Lavinia Scripcaru: ”Cei mai mulți au Hepatita B, dar și sifilis”

15 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Din cei 13.529 de donatori, peste 100 au aflat că suferă de o boală contagioasă abia după ce au mers și au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași. Aceștia nu știau că sunt infectați. Cei mai mulți au fost depistați pozitiv la Hepatita B

În anul 2021, în urma analizelor de sânge care se recoltează în mod obișnuit, peste 100 de ieșeni au descoperit că suferă de o boală contagioasă. Aceștia nu știau că sunt infectați și au aflat abia în momentul în care au mers să doneze la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași, unde au fost recoltate probe. Suspiciunile de infectare au apărut când rezultatele probelor de sânge nu erau conforme graficului.

”Pe parcursul anului 2021, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași s-au prezentat 13.529 de persoane care au donat. La 106 dintre acestea, rezultatele analizelor au fost în afara parametrilor normali, astfel probele au fost trimise mai departe, la București. Din cele peste 100 de probe, la 86 au venit confirmările și mai sunt de venit celelalte 20 de probe. Trebuie precizat că cele mai multe rezultate confirmate indică infecția cu virusul hepatic B”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iași.

Dr. Lavinia Scripcaru: „Principalele probe care se iau pentru depistarea hepatitei B, hepatitei C, HIV, Sifilis sau HPV”

Orice persoană care dorește să doneze sânge are de îndeplinit câteva condiții, iar pentru orice măsură de siguranță, donatorilor li se recoltează probe de sânge pentru a se asigura că sunt sănătoși și nu transmit boli. Printre condițiile de donare se numără următoarele: vârsta minimă de donare este 18 ani, iar vârsta maximă – 60 de ani, greutate de cel puțin 60 de kilograme, cei care au avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase sau autoimune nu pot dona sânge, cu 72 de ore înainte consumul de alcool nu este permis și în ultimele două săptămâni nu trebuie să fi făcut vaccin.

”Există un interval de 72 de ore pentru analizarea probelor de sânge a persoanelor care se prezintă pentru donare. Se fac testări repetative. Principalele probe care se iau sunt pentru depistarea mai multor afecțiuni cum sunt: hepatita B, hepatita C, HIV, Sifilis sau HPV. Se fac și analizele clasice, biochimice, de sânge. În cazul probelor care ies cu rezultate non-conforme, probele sunt trimise la București. Analizele sunt recoltate tuturor persoanelor care donează. Donatorii fideli au un plan de analize mult mai amplu și mai des”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iași.

Rezervele de sânge sunt la limită

Medicii ieșeni fac în continuare apeluri disperate către populație deoarece luptă zilnic cu o problemă care pare că nu se mai sfârșește. Lipsa acută de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Chiar dacă numărul donatorilor care s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie a crescut în perioada sărbătorilor de iarnă, cantitatea de sânge este în continuare insuficientă.

Lipsa acută de sânge există în toate spitalele din Iași, dar cel mai afectat este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, unde ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani și cer rezerve de sânge din centrele din județele Moldovei. Se fac în continuare apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *