Prima pagină » International » Peste o sută de delfini, găsiți morți în Brazilia. Cauza este incertă
Peste o sută de delfini, găsiți morți în Brazilia. Cauza este incertă

Peste o sută de delfini, găsiți morți în Brazilia. Cauza este incertă

01 oct. 2023, 22:01,
BZI.ro, în International

Peste o sută de delfini de apă dulce au fost găsiţi morți în Amazonia braziliană, într-o presupusă consecinţă a valului de căldură înregistrat în regiune, transmite agenţia dpa, potrivit Agerpres.

Cadavrele mamiferelor au fost descoperite săptămâna trecută în apele lacului Tefé, la aproximativ 520 de kilometri vest de oraşul Manaus, a informat vineri Institutul de Dezvoltare Durabilă Mamirauá.

Peste o sută de delfini au fost găsiți morți într-un lac amazonian din Brazilia

Cauza exactă a morţii nu a fost încă stabilită. Cu toate acestea, se crede că are legătură cu căldura şi seceta din prezent, fenomene care au generat temperaturi ale apei lacului de peste 39 de grade Celsius.

Multe râuri din bazinul Amazonului transportă mult mai puţin apă decât media din ultimii ani. Sezonul uscat normal este exacerbat acum de fenomenul climatic El Nińo.

Delfinii din Amazon sunt cei mai mari delfini de râu, ajungând la aproximativ 2 până la 2,5 metri şi atingând o greutate cuprinsă între 85 şi 185 de kilograme.

„Delfinii de Amazon sunt expuşi la numeroase ameninţări, precum efectele centralelor hidroelectrice, poluarea cu mercur şi conflictele cu oamenii”, a declarat Mariana Paschoalini Frias de la organizaţia de mediu WWF.

„Delfinii de apă dulce sunt acum şi mai direct afectaţi de consecinţele schimbărilor climatice”, a adăugat Frias.

Mai mulți delfini morţi au fost găsiți pe plaja din Eforie şi Constanţa

Trei delfini au fost găsiţi morţi pe plaja din Eforie, descoperirea fiind făcută de mai multe persoane care au postat imagini cu mamiferele pe o reţea de socializare. ONG Mare Nostrum a anunţat că şi la Constanţa a fost găsit un delfin mort, potrivit News.ro.

“Din păcate un alt delfin a fost scos de apa mării pe plaja din Eforie! Acesta se vede clar că a suferit din cauza plaselor de pescuit! Are şi o bucată de plasă în cioc dar şi coadă deja tăiată!”, se arată în mesajul la postare.

În comentariile de la această postare, alte două persoane au anunţat că au văzut doi delfini morţi pe plaja din Eforie şi au afişat fotografii cu aceştia, reieşind că este vorba de exemplare diferite.

Ulterior, ONG Mare Nostrum a anunţat că, pe lângă cei trei delfini găsiţi morţi la Eforie Nord, a mai fost descoperit unul şi la Constanţa.

“În ultimele două zile, patru exemplare de delfini au eşuat pe plajele din Eforie Nord (3) şi Constanţa (1). În toate cazurile semnalate, colegii noştri de la ONG Mare Nostrum au putut identifica interacţiunea cu plasele de pescuit. Toate exemplarele fac parte din specia afalinilor (Tursiops truncatus ponticus)”, a transmis Mare Nostrum.

Coordonatorul Departamentului Conservarea Biodiversităţii din cadrul ONG Mare Nostrum, Costin Timofte, a afirmat că exemplarele aveau urmele de plasă pe suprafaţa corpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *