Prima pagină » Local » Peste o mie de persoane nedeplasabile sau aflate în centre rezidențiale au fost vaccinate anti-COVID-19! Cabinetele medicilor de familie din județul Iași vor deveni centre de vaccinare din luna mai 2021
Peste o mie de persoane nedeplasabile sau aflate în centre rezidențiale au fost vaccinate anti-COVID-19! Cabinetele medicilor de familie din județul Iași vor deveni centre de vaccinare din luna mai 2021

Peste o mie de persoane nedeplasabile sau aflate în centre rezidențiale au fost vaccinate anti-COVID-19! Cabinetele medicilor de familie din județul Iași vor deveni centre de vaccinare din luna mai 2021

07 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Aproximativ 1.200 de persoane nedeplasabile și beneficiari ai centrelor rezidențiale au fost imunizați împotriva coronavirus în județul Iași. Persoanele nedeplasabile au fost înscrise și programate pentru vaccinare de către medicii de familie. În săptămânile viitoare, autoritățile speră că vor crește capacitatea de vaccinare anti-COVID-19 prin implicarea medicilor din cabinete în campanie

Echipele mobile de vaccinare anti-COVID-19 organizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) au imunizat, începând cu data de 31 ianuarie 2021 și până pe data de 6 aprilie 2021, aproximativ 1.200 de persoane. Este vorba despre persoane nedeplasabile și cele aflate în centrele rezidențiale. În această perioadă, ieșenii care sunt imobilizați au fost înscriși pentru vaccinare de către medicii de familie care au la dispoziție aplicația informatică CAPESARO, care permite crearea de baze de date. Echipele mobile sunt constituite la nivelul DSP Iași în funcție de necesar. Pe 31 ianuarie 2021 au ieșit pe trasee două echipe mobile care au vaccinat în prima zi 66 de ieșeni.

330 de vaccinări anti-COVID-19, efectuate de cele două echipe de vaccinare mobile în județul Iași în doar 5 zile

În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în județului Iași, conform datelor centralizate, până pe data de 6 aprilie 2021 au fost efectuate 148.489 de vaccinări. Primul vaccin administrat a fost cel de la Pfizer, fiind primul autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, urmat de Moderna și AstraZeneca. Din acest număr total de persoane vaccinate, 87.089 au fost vaccinate cu prima doză și 61.400 cu cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 282 de reacții adverse ușoare.

” În săptămâna cuprinsă între 29 martie – 2 aprilie 2021 au fost efectuate 84 de vaccinări la domiciliu în rândul persoanelor nedeplasabile și 246 pentru beneficiari din centrele rezidențiale. Au fost organizate două echipe”, au precizat reprezentanții DSP Iași.

Sute de medici de familie din județul Iași doresc să se implice în campania de vaccinare anti-COVID-19

Autoritățile ieșene se așteaptă ca odată cu implicarea medicilor de familie în campania de vacccinare anti-COVID-19, inclusiv numărul persoanelor nedeplasabile imunizate să fie mult mai mare. S-au realizat deja liste cu personalul medical care dorește să deschidă în cabinetele proprii un punct de vaccinare, fiind deja înscriși circa 200 de medici de familie din județul Iași.

„În momentul în care medicii de familie vor face vaccinări prin cabinetele proprii, așa cum se preconizează, această procedură de vaccinare la domiciliu a persoanelor nedeplasabile va fi mai rapidă. De asemenea, utilizarea unui nou tip de vaccin într-o singură doză, așa cum s-a anunțat, va facilita acest proces. La nivelul județului Iași, aproape 200 de medici de familie și-au manifestat dorința de a face vaccinare anti-COVID-19 la cabinetul propriu”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Ieșenii se pot vaccina anti-COVID-19 în cabinetele medicilor de familie începând cu data de 4 mai 2021

Medicul colonel Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale pentru imunizarea împotriva noului coronavirus, a transmis în primele zile ale lunii aprilie 2021 că a aprobat vaccinarea efectuată de către medicii de familie. Astfel, începând cu data de 4 mai, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea efectua și la nivelul cabinetelor medicilor de familie care și-au afirmat disponibilitatea de aderare Ia campania de vaccinare. S-a stabilit că vaccinarea în aceste cabinete se va realiza cu vaccinul AstraZeneca, precum și cu alte vaccinuri pentru care vor fi îndeplinite condițiile specifice de păstrare. Medicii de familie vor desfășura această activitate în cadrul cabinetelor de medicină de familie, în conformitate cu prevederile Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Alocarea vaccinului și lanțul de distribuție a acestuia vor fi asigurate astfel: se va aloca un număr fix de doze de vaccin/medic de familie (10 doze/zi, pentru 5 zile lucrătoare pe săptămână), DSP-urile solicită de două ori pe lună, la centrul regional de stocare, dozele necesare pentru medicii de familie centralizate pe județ, vor monitoriza stocul de vaccin și vor opri livrarea către medicii de familie care nu au consumat vaccinul repartizat. De altfel, planificarea activității de vaccinare de către medicii de familie se va realiza doar cu un circuit diferit, stabilit astfel încât persoanele sănătoase care se prezintă la vaccinare să nu se intersecteze cu cele bolnave care se prezintă pentru diferite afecțiuni. Aceștia se vor ocupa și de recepționarea cantității și a lotului de vaccin în RENV și vor planifica persoanele Ia vaccinare în ziua următoare de la recepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`