Prima pagină » Culinar » Pește marinat în sos tomat. Rețetă de Anul Nou Evreiesc

Pește marinat în sos tomat. Rețetă de Anul Nou Evreiesc

15 dec. 2023, 12:00,
în Culinar

Această rețetă inspirată din bucătăria marocană este simplă, ușoară și îți va lua foarte puțin din timp. Cunoscută și sub numele de „Chraime”, această mâncare de pește marinat în sos tomat se pregătește în mai puțin de 30 de minute. Preparată cu roșii proaspete, chimen și paprika afumată și picantă, această mâncare îți va învălui simțurile cu aromele sale sublime. Poate fi servită ca o masă de sine stătătoare, alături de orez, cușcuș sau pâine crocantă.

Pește marinat în sos tomat. Sfaturi pentru o reușită garantată

Chraime este o delicioasă rețetă sefardă făcută cu pește alb și un sos acrișor și picant făcut cu roșii și paprika afumată. Evreii sefarzi sunt evrei marocani și evrei israelieni de origine nord-africană. Ei gătesc acest pește în sos de roșii picant, în principal vineri seara, la cină de Shabbat. În plus, este popular și în noaptea de Anul Nou evreiesc (Rosh Hashanah) și în timpul sărbătorii de Paște. O altă mâncare obișnuită de pește făcută în timpul Rosh Hashanah și a Paștelui este “Gefilte fish” cu hrean.

Alege un pește cu mai puține oase pentru a te putea bucura pe deplin de această mâncare. Când suntem în sezon, roșii proaspete din piața sunt recomandatate, dar putem folosi și roșii pasate din conservă. Nu te grăbi, acordă timp ingredientelor să se călescă, să se înăbușească și să fiarbă încet. Mâncarea va dura câteva minute în plus, dar aroma va fi cu atât mai delicioasă.

Aceasta este una dintre acele preparate care sunt mai gustoase a doua zi, așa că nu ezita să o prepari pentru ziua următoare, când toate aromele se vor întrepătrunde și se vor intensifica.

Instrucțiuni de preparare

Vei avea nevoie de 500 g pește alb, 2 linguri ulei de măsline, 4–5 căței de usturoi (tocați mărunt), 2 căni ceapă (tocată mărunt), 2 linguri pastă de roșii, 4 căni roșii proaspete (tocate mărunt), 2 linguri paprika afumată, 1 lingură paprika picante 1 lingură pudră de chimen, 1 linguriță sare kosher, 1 linguriță piper negru, 240 ml apă, 1/4 cană coriandru proaspăt sau pătrunjel (tăiat mărunt).

Într-o tigaie mare la foc mediu, adăugați uleiul de măsline și usturoiul. Gătiți timp de 30 de secunde, apoi adăugați ceapa și căliți până se caramelizază ușor, cam 3 până la 4 minute. Caramelizarea va îmbunătăți sesizabil aroma acestui preparat. Adăugați condimentele și pasta de roșii, și căliți încă 2 minute până devine parfumat.

Adăugați roșiile tocate și amestecați bine. Acoperiți vasul și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. După aceea, zdrobiți roșiile moi cu o presă de legume. Zdrobirea roșiilor va crea un sos fin care va fi absorbit de pește. Adăugați apa și amestecați bine, iar apoi așezați cu grijă bucățile de pește în sosul de roșii, asigurându-vă că le îngropați în sos.

Acoperiți tigaia și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Întoarceți peștele pe cealaltă parte și condimentați cu sare și piper. Presărați puțin coriandru sau pătrunjel proaspăt. Acoperiți tigaia și gătiți încă 5 până la 8 minute până când peștele este gata. Când este întrepătruns, gustați și ajustați condimentele. Garnisiți peștele marinat în sos tomat cu coriandru sau pătrunjel proaspăt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *