Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Peste jumătate dintre pacienții cu COVID-19 suferă de oboseală pe termen lung
Peste jumătate dintre pacienții cu COVID-19 suferă de oboseală pe termen lung

Peste jumătate dintre pacienții cu COVID-19 suferă de oboseală pe termen lung

19 sept. 2020, 11:23,
BZI.ro, în Sanatate

Mai mult de jumătate dintre pacienții și personalul cu COVID-19 monitorizati de un spital irlandez au suferit de oboseală persistentă în urma bolii, potrivit unui nou studiu care evidențiază „povara semnificativă” a simptomelor persistente.

SARS-CoV-2 a îmbolnăvit peste 30 de milioane de oameni din întreaga lume și a ucis cel puțin 943.000, iar cercetările cu privire la efectele pe termen mediu și lung ale noului coronavirus continua.

„În timp ce caracteristicile infecției cu SARS-CoV-2 au fost bine stabilite, consecințele pe termen mediu și lung ale infecției rămân neexplorate”, a spus Liam Townsend, de la Spitalul St James Dublin.

Peste jumătate dintre pacienții cu COVID-19 suferă de oboseală pe termen lung

Studiul, care a urmărit 128 de participanți, a constatat că 52% au raportat oboseală persistentă atunci când au fost evaluați în medie la 10 săptămâni de la recuperarea clinică după infecție, indiferent de cât de gravă a fost infecția inițială.

Studiul preliminar a inclus 71 de persoane care au fost internate în spital și 57 de angajați ai spitalului care aveau boli ușoare. Vârsta medie a fost de 50 de ani și toți participanții au dat test pozitiv pentru COVID-19.

Cercetătorii au analizat o varietate de factori potențiali, inclusiv gravitatea bolii inițiale și condițiile preexistente, inclusiv depresia. Au descoperit că nu a făcut nicio diferență faptul că un pacient a fost sau nu spitalizat.

Cu toate acestea, au descoperit că femeile, în ciuda faptului că reprezintă puțin peste jumătate din participanți (54 la sută), au reprezentat două treimi dintre cei cu oboseală persistentă (67 la sută).

Cei cu antecedente anterioare de anxietate sau depresie s-au dovedit a fi mai susceptibili de a suferi de oboseală.

„Descoperirile noastre demonstrează o povară semnificativă a oboselii post-virale la persoanele cu infecție anterioară cu SARS-CoV-2 după faza acută a bolii COVID-19”, au concluzionat cercetatorii, potrivit Science Alert.

COVID-ul lung

În iulie, un studiu efectuat pe pacienții spitalizați recuperați din Italia a constatat că 87 la sută suferă încă de cel puțin un simptom la 60 de zile de la îmbolnăvire si vindecare. Oboseala și dificultățile de respirație au fost cele mai frecvente.

Cercetătorii de la King’s College din Londra, care se află în spatele unui proiect de urmărire a simptomelor la scară largă, estimează că una din 10 persoane prezintă în continuare simptome după 30 de zile și unele rămân cu sechele luni de zile.

„Avem din ce în ce mai multe dovezi ale COVID-ului lung, iar oboseala este unul dintre efectele secundare raportate frecvent. Acest studiu subliniază că oboseala a fost experimentată atât la pacienții spitalizați, cât și la cei cu forme inițiale mai ușoare”, a spus Michael Head, de la Universitate din Southampton, comentând cele mai recente cercetări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *