Curtea de Apel Iași a emis decizia în dosarul „Sex cu minore”. Magistrații au hotărât achitarea unuia dintre inculpați, respectiv a lui Daniel Onofriciuc. „Este o soluție excelentă pentru clientul meu, Daniel Onofriciuc! Moș Crăciun a venit cu un cadou minunat!”, a declarat ieri avocatul Robert Amuntencei. Instanța a constatat nulitatea interceptărilor din dosar
Decizie definitivă a judecătorilor ieșeni, în dosarul intitulat generic „Sex cu minore”! Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis apelurile formulate în acest caz.
„Instanța a admis apelurile DIICOT și ale inculpaților, formulate în acest caz și a desființat prima sentință. Curtea de Apel a constatat nulitatea absolută a interceptărilor efectuate în faza de urmărire penală, precum și a proceselor-verbale de transcriere a acelor interceptări. De asemenea, a dispus achitarea inculpatului Coșuță Nicușor sau încetarea procesului penal, pentru prescrierea răspunderii penale, pentru mai multe acte materiale ale infracțiunii de act sexual cu un minor. Totuși, instanța a decis condamnarea acestuia la pedeapsa rezultantă de 11 ani de detenție”, a declarat ieri judecătorul Diana Micu-Cheptene, președintele și purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași.
Potrivit acesteia, achitări au fost dispuse și în cazul unor infracțiuni incriminate în cazul celorlalți inculpați. Însă, judecătorul ieșean a menționat că Dorin Cohal a primit o pedeapsă de șapte ani de pușcărie, în vreme ce Corneliu Hitruc a fost condamnat la patru ani de închisoare.
„Instanța a mai hotărât achitarea inculpatului Onofriciuc Daniel pentru trafic de minori și act sexual cu un minor”, a adăugat Diana Micu Cheptene.
Conform acesteia, și daunele morale au fost diminuate în cauză, de la 15 părți civile, ajungându-se la zece, care au primit în loc de 100.000 de euro, cât le acordase prima instanță, suma totală de 26.000 de euro.
Contactat telefonic, avocatul lui Daniel Onofriciuc s-a arătat extrem de încântat de sentință.
„Este o soluție excelentă pentru clientul meu, Daniel Onofriciuc! Moș Crăciun a venit cu un cadou minunat!”, a declarat ieri avocatul Robert Amuntencei.
Ce a decis prima instanță
Amintim că procesul celor patru inculpați a început în urmă cu aproximativ trei ani. La prima instanță, magistrații Tribunalului Iași au obligat inculpații să le achite celor 15 fete despăgubiri totale de 100.000 de euro. Suma reprezenta daune morale pe care fetele ar fi trebuit să le primească de la inculpați.
De asemenea, Tribunalul a decis condamnarea lui Nicușor Coșuță, patronul unor pizzerii din Iași, la opt ani de închisoare, pentru trafic de minori și act sexual cu un minor. Acesta a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi racolat primele minore implicate în orgii sexuale și că ar fi pus la dispoziție vila lui din Bucium pentru organizarea petrecerilor respective.
Totodată, afaceristul Dorin Cohal s-a ales cu șapte ani de închisoare, iar Cornel Hitruc – patronul Restaurantului „Familial”, de la baza pasarelei Alexandru cel Bun, a primit șase ani de închisoare. Tot la prima instanță, afaceristul Daniel Onofriciuc a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare, dar cu suspendare.
Ancheta a durat un deceniu
Cercetările au demarat în luna martie 2006, iar persoanele care au rămas cu calitatea de inculpați au fost trimise în judecată în luna februarie 2016. Inițial a început urmărirea penală împotriva a zeci de oameni și politicieni, iar în dosar a apărut și numele lui Vasile Pușcașu, patronul de la Hotel „Bucium”. În acest dosar s-au constituit părți civile 15 fete care ar fi întreținut relații sexuale cu afaceriștii.
Procurorii DIICOT au arătat că, în perioada 2003-2007, inculpații ar fi racolat fete, eleve cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, sub pretextul participării la petreceri organizate de Coșuță la o casă pe care acesta o avea în zona Pietrărie, cu scopul de a întreține relații sexuale cu ei, dar și cu invitați de-ai lor.
Procurorii au arătat că fetele erau determinate să întrețină relații sexuale normale, orale și anale cu oameni de afaceri români și străini contra unor sume modice de bani.
„Manipularea acestor minore cu vârste foarte fragede este cu atât mai gravă, cu cât acestea erau determinate de persoanele cu care intrau în contact la aceste petreceri să aducă mereu alte tinere, de principiu din aceeași școală cu ele, din aceeași clasă. Interesul inculpaților pentru vârsta cât mai redusă a minorelor se desprinde și din interceptările telefonice, când se lăudau unul altuia cu cele mai noi fete”, au menționat anchetatorii DIICOT.