Prima pagină » Informații utile » Pește Betta pentru acvariu. Un pește luptător siamez, de o frumusețe răpitoare

Pește Betta pentru acvariu. Un pește luptător siamez, de o frumusețe răpitoare

15 dec. 2023, 14:50,
în Informații utile

Peștii Betta reprezintă o specie de pești luptători siamezi, recunoscuți pentru faptul că sunt foarte teritoriali și au un colorit impresionant, fiind o opțiune excelentă pentru cei care doresc să aibă astfel de companioni acvariști. Indiferent dacă sunteți sau nu familiarizați cu această specie, nu există motive de îngrijorare, deoarece vom detalia modul în care aceștia trebuie îngrijiți pentru a vă asigura că toate aspectele sunt gestionate eficient.

Ce nevoie are un pește Betta

Peștele Betta, cunoscuți științific sub denumirea Betta splendens sau Betta Halfmoon în limba engleză, se evidențiază printr-un aspect vibrant și o personalitate distinctă. Originari din regiunile Thailanda, Indonezia, Malaezia, Vietnam și parțial din China, această specie se găsește în câmpuri de orez, iazuri, ape lente și mlaștini. Oamenii au început să îi reproducă în captivitate, atât iubitorii de acvarii, cât și crescătorii. Un aspect distinctiv al peștelui Betta este prezența unui organ special numit labirint, care permite preluarea oxigenului din aer. Aceasta îl diferențiază de alte specii care depind doar de respirația prin branhii și necesită un acvariu cu acces facil la suprafață.

Termenul „pește luptător” provine de la organizarea luptelor asemănătoare celor dintre cocoși, masculii Betta fiind recunoscuți pentru agresivitatea lor. Aceste lupte au devenit o investiție semnificativă pentru pariori. Peștele Betta impresionează prin coloritul intens și atrăgător. Deși femelele Betta nu au aceeași vividitate în culori și au aripioare mai scurte, reproducerea lor în captivitate a condus la apariția unor culori precum galben, alb, albastru, turcoaz, maro, verde și negru. De asemenea, au apărut pești cu două culori sau modele variate pe corp.

Corpul peștelui Betta, atât la masculi, cât și la femele, prezintă o formă de torpilă, iar gura întoarsă le permite să se hrănească la suprafață. Femela Betta ating la maturitate dimensiuni mai mici, de aproximativ 2-3 cm. Deși această specie este populară printre iubitorii de acvarii, există aspect importante de luat în seamă atunci când decideți să adoptați un pește Betta.

Criterii pentru alegerea acvariului potrivit

Peștii Betta sunt disponibili în magazinele pentru animale, unde sunt expuși în boluri simple și mici, fără prea mult decor. Este recomandat să achiziționați un acvariu de minim 20 de litri pentru a le oferi spațiul necesar pentru înot. Un acvariu de această dimensiune necesită mai puține curățări, având în vedere volumul de apă mai mare.

Temperatura în acvariu trebuie menținută între 23 și 32 de grade Celsius, deoarece peștele Betta provine dintr-un mediu tropical. Acești pești sunt carnivori, așa că în acvariul lor puteți adăuga alge pentru a recrea mediul lor natural. Dieta lor include larve de țânțari, larve de libelule, creveți în saramură, daphnia, plancton, tubifex, viermi, inimă de carne de vită și alte insecte. Hrana congelată sau vie din magazinele specializate este recomandată.

Ph-ul apei din acvariu trebuie să fie neutru sau ușor acid. Filtrele sunt opționale, dar se recomandă menținerea circulației apei la un nivel minim. Peștii Betta trebuie hrăniți o dată pe zi, fiind important să nu li se ofere cantități excesive de hrană pentru a evita problemele digestive. Peștele Betta este teritorial, așa că nu ar trebui să fie ținut în același acvariu cu alți Betta, dar poate coexista cu alte specii pașnice în acvarii mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *