La Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, pe listele de așteptare pentru operațiile la ochi s-au înscris peste 800 de pacienți din Regiunea Moldovei. Așa cum spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie, pacienții cu probleme oftalmologice vor mai avea de așteptat, întrucât în unitatea medicală se primesc doar urgențele. Medicul ieșean spune că situația este fără precedent, iar Clinica de Oftalmologie este mai solicitată ca niciodată
Imediat după ce s-au ridicat restricțiile, peste 800 de pacienți care suferă de probleme ale ochilor s-au înscris pe lista medicilor pentru a beneficia de o intervenție chirurgicală. Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a fost luată cu asalt de către sute de pacienți din toată Regiunea Moldovei. Cei 10 medici de la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au fiecare pe lista de așteptare între 60 și 80 de persoane cu probleme oftalmologice grave. Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie, spune că în unitatea medicală se primesc doar urgențele majore și că niciun pacient înscris pe lista de așteptare nu va beneficia prea curând de intervenție chirurgicală.
Pacienții care s-au înscris pe lista de așteptare suferă de boli grave ale ochilor, iar amânarea le-ar putea înrăutăți starea de sănătate
La Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, pe listele de așteptare pentru operațiile la ochi s-au înscris sute de pacienți din Regiunea Moldovei. Cei 10 medici angajați ai clinicii au fiecare pe listă câte 60-80 de pacienți înscriși. În total sunt peste 800 de pacienți care așteaptă să fie operați la ochi. Partea cea mai gravă este că pacienții care s-au înscris suferă de boli grave ale ochilor, iar așteptarea le-ar putea înrăutăți starea de sănătate.
„După ridicarea restricțiilor, listele de așteptare pentru operațiile la ochi s-au mărit mai tare ca niciodată. Fiecare medic are zeci de pacienți înscriși. Din păcate, din cauza condițiilor enunțate la nivel național, nu vom putea începe intervențiile chirurgicale, în unitatea medicală fiind primiți în această perioadă doar pacienții care reprezintă o urgență majoră. Noi nu am mai operat un copil din luna februarie, deși adresabilitatea este mare. Lista de așteptare s-a mărit după ridicarea restricțiilor, pacienții și-au făcut programare telefonică sau au venit la spital pentru a se programa”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Nu știm când se va redeschide posibilitatea de a începe intervențiile chirurgicale”
Pe lista de așteptare de la Clinica de Oftalmologie sunt în medie trecuți 800 de pacienți. Aceștia suferă de afecțiuni grave ale ochilor, iar așteptarea zilei în care vor putea fi operați le poate înrăutăți starea de sănătate. Chiar și așa, medicii nu pot interveni din cauza reglementărilor emise la nivel național.
„Pe lista de așteptare sunt pacienți care sunt diagnosticați cu cataractă, strabism, glaucom și multe alte afecțiuni grave. Momentan, mai mult decât să-i înscriem pe o listă de așteptare nu avem ce să facem. Nu știm când se va redeschide posibilitatea de a începe intervențiile chirurgicale. Așteptăm reglementările ce vor fi emise la nivel național, iar apoi vom face anunțul. Vor începe intervențiile chirurgicale, cel mai probabil, în ordinea înscrierii pe lista de așteptare”, mai spune prof. dr. Camelia Bogdănici.
În Clinica de Oftalmologie sunt internați în acest moment 19 pacienți cu tumori și arsuri grave
În Clinica de Oftalmologie sunt internați în acest moment 19 pacienți cu afecțiuni grave și foarte grave ale ochilor. Chiar și pe perioada stării de urgență clinica a fost deschisă pentru urgențele medicale de pe toată Regiunea Moldovei.
„Extrem de mulți pacienți ni s-au adresat chiar și pe perioada stării de urgență. Am primit pacienți cu traumatisme deschise și închise, cu infecții grave, cu tumori și arsuri, dar și pe cei cu corpi străini. Am redeschis săptămâna trecută și spitalizarea de zi. Prin spitalizarea de zi ajutăm pacienții în refacerea comisiilor, dăm rețete pentru diverse afecțiuni ale ochilor și efectuăm controale. În perioada stării de urgență și după, am avut deschis ambulatoriul în care s-au prezentat, în medie, 3-4 pacienți pe oră pe fiecare medic. Policlinica este plină. De dimineață până seara, cu o pauză de la 12 la 13, sunt zeci de pacienți care se prezintă pentru diverse afecțiuni. Totodată, pe perioada stării de urgență am comunicat telefonic sau online cu pacienții noștri care au avut conjunctivite alergice în urma utilizării inadecvate a dezinfectantului de mâini. Acestora li s-a recomandat tratamentul de către medicul specialist pentru a evita deplasarea la spital”, încheie prof. dr. Camelia Bogdănici.