Prima pagină » Actualitate » Peste 8 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani la pensie! Decizia a intrat în vigoare din 1 octombrie

Peste 8 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani la pensie! Decizia a intrat în vigoare din 1 octombrie

07 oct. 2024, 08:54,
George Cristian în Actualitate

Sunt peste 8 milioane de pensionari care vor primi mai mulți bani la pensie după decizia de a crește contribuția la sistemul privat Pilonul II. Impozitul plătit de pensionari a scăzut, iar acest lucru se traduce în mai mulți bani la pensie.

Vă aducem aminte faptul că recalcularea pensiilor a dus la creșteri subtanțiale pentru anumite categorii de pensionari, în timp ce alte categorii au avut de suferit pentru că pensiile li s-au micșorat. Chiar dacă, după calculare, anumite pensii s-au micșorat, acestea nu au scăzut. Totuși, acestea nu vor mai fi indexate.

Peste 8 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani la pensie

Anul 2024 a fost unul excepțional pentru cei 8,2 milioane de persoane care contribuie la sistemul de pensii private (Pilonul II). Modificările legislative repetate au adus beneficii semnificative pentru contribuabili, iar performanțele administratorilor de fonduri au generat randamente record în conturile individuale. De la 1 octombrie, o nouă schimbare legislativă a intrat în vigoare, permițând celor care își încasează pensia să rămână cu sume mai mari.

Contribuția la sistemul de pensii private a fost majorată de la 3,75% la 4,75% începând cu acest an, ceea ce a condus la o creștere suplimentară a valorii conturilor, peste randamentele deja bune obținute de administratori. În plus, legislația a fost ajustată de mai multe ori pentru a permite încasarea unei pensii mai mari. Un aspect important este cel fiscal.

Începând cu 1 ianuarie, impozitarea nu mai vizează întreaga sumă acumulată, ci doar câștigurile din investiții. Mai recent, de la 1 octombrie, plafonul de deductibilitate a crescut de la 2.000 la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că impozitul se aplică doar câștigului care depășește acest prag. Administratorii fondurilor subliniază că această modificare se va traduce într-o sumă mai mare în conturile celor eligibili să își retragă pensia din Pilonul II.

De ce pensionarii vor primi mai mulți bani la pensie

Comparativ cu anul 2023, impozitul plătit de cei care ies la pensie după 2024 s-a redus semnificativ. Să luăm un exemplu concret: pentru o sumă de 10.000 de lei acumulată în cont, cei care s-au pensionat înainte de 2024 plăteau un impozit de 800 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, acest impozit a scăzut la 100 de lei, iar cu noua modificare în vigoare din 1 octombrie, suma impozitată s-a redus la doar 50 de lei.

În prezent, nu există o lege specifică pentru plata pensiilor din Pilonul II. Cei care îndeplinesc criteriile de pensionare sau moștenitorii persoanelor decedate înainte de vârsta de pensionare pot accesa sumele pe baza unei norme ASF. Conform acestei norme, suma acumulată poate fi încasată fie într-o tranșă unică (preferată de majoritatea pensionarilor), fie în mod eșalonat, pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Recent, în urmă cu câteva luni, un pensionar a devenit milionar după ce și-a retras banii din Pilonul II de pensii. Acesta și-a scos pensia privată care a fost de 1,7 milioane de lei. Până acum, peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost distribuite celor care s-au retras din viața activă, iar doar în anul trecut a fost eliberată jumătate din această sumă. Așadar, vor fi peste 8 milioane de pensionari care vor avea pensii mai mari după decizia care a intrat în vigoare de la 1 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 octombrie 2024
06 octombrie 2024