Doi ieșeni înscriși în Registrul Donatorilor de Celule Stem au fost identificați compatibili pentru un transplant. Centrul donatorilor voluntari de celule stem din Iași a avut o medie de 40 de voluntari înscriși în registru în ultimele 4 luni ale anului 2020. Cu cât numărul voluntarilor este mai mare, cu atât șansa ca un bolnav grav să primească un transplant de celule stem crește
În anul 2020 în județul Iași au fost realizate transplanturi de celule stem hematopoietice doar de la donatori înrudiți cu bolnavul. Prin intermediul campaniilor realizate de centrul donatorilor voluntari de celule stem din Iași sunt înscriși în Registrul Donatorilor de Celule Stem circa 700 de voluntari. După mai bine de un an au fost identificați doi ieșeni compatibili pentru un transplant de celule stem hematopoietice. Atunci când nu se găsește un donator din familia pacientului se caută în Registrul Donatorilor de Celule Stem. Șansa ca o persoană care suferă de o boală gravă să aibă o viață obișnuită poate depinde de un astfel de transplant făcut în cel mai scurt timp. Doritorii se pot înscrie în câțiva pași simpli în Registrul Donatorilor de Celule Stem.
Doi ieșeni pot salva viața unor bolnavi prin transplantul de celule stem hematopoietice
În a doua săptămână din anul 2021, doi voluntari ieșeni înscriși în Registrul Donatorilor de Celule Stem au fost identificați compatibili cu doi pacienți dintr-un alt oraș din țară. Unul dintre aceștia și-a dat deja acordul pentru recoltare, în timp ce un ieșean contactat de medicii din centrul donatorilor voluntari de celule stem ieri, 14 ianuarie 2021, urmează să spună dacă dorește sau nu să doneze.
„Am fost informați în această săptămână de medicii din cadrul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice despre doi voluntari încriși în Iași care au fost identificați ca fiind compatibili. Acum ne ocupăm de comunicarea cu acești voluntari, cu transmiterea informațiilor necesare și răspunsul la întrebările pe care le au, urmând cu acordul lor să se inițieze procedurile de verificare în vederea donării”, spune dr. Elena Albu, coordonatorul centrului donatorilor voluntari de celule stem din Iași.
Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice acoperă toate cheltuielile pentru transplant
Procedura demarată pentru pacienții care se înscriu la Registrul Donatorilor de Celule Stem din Iași este riguroasă. Concret, o persoană se adresează la centru din județ. Acolo va completa un formular, va răpunde într-un chestionar cu întrebări de ordin medical, un alt formular cu datele de identificare și de contact și va semna un document prin care își va da consimțământul. Urmează ca probele recoltate de la voluntar să fie analizate.
„Probele recoltate sunt analizate genetic, se face o serologie pentru a vedea dacă are sau nu boli transmisibile și se stabilește grupul sanguin. Dacă probele sunt validate, voluntarul este înscris în baza de date. După stabilirea unei compatibilități, ne ocupăm de contactarea voluntarului. Acesta este informat, primește explicații și răspunsuri la întrebări, stabilim o întâlnire pentru recoltarea probelor. Aceste probe se trimit la un laborator acredidat care verifică restul genelor, pentru că în urma analizelor inițiale se cunosc doar 4 gene din 10 ale voluntarului. În cazul în care voluntarul este într-adevăr pregătit pentru donare și este de acord, Registrul Donatorilor asigură transportul, evaluarea medicală și multe alte aspecte”, adaugă medicul ieșean.
Dr. Elena Albu: „Șansa de a identifica un donator compatibil pentru un pacient este de 1 la 200.000”
Pacienții care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice au boli grave care evoluează imprevizibil. Din acest motiv, durata mare de timp pentru căutarea, identificarea și restul etapelor realizate cu un donator compatibil poate să ducă la pierderea indicației de transplant. Odată ce unui de exemplu i se dă o astfel de șansă, dorința de a găsi cât mai urgent un donator compatibil este cobolnav de leucemie pleșitoare, povestesc medicii.
„Din punct de vedere al compatibilității tisulare, șansa de a identifica un donator compatibil pentru un pacient este de 1 la 100.000 sau 1 la 200.000. Din acest motiv este nevoie de o bază de date foarte mare. Persoanele trebuie să înțeleagă faptul că în cazul donării de sânge, șansele de potrivire sunt foarte diferite, la o grupă de sânge sunt șanse să găsești 1 donator compatibil din 4. În cazul în care nu găsim în baza noastră de date națională, căutăm în cele internaționale, însă este mult mai greu să găsești o persoană compatibilă din alte țări, durează mai mult timp, iar pentru un pacient nevoia este urgentă, fiind o boală imprevizibilă”, explică coordonatorul centrului donatorilor voluntari de celule stem din Iași.
Informarea ieșenilor despre donarea de celule stem este esențială pentru a crește numărul voluntarilor
În luna noiembrie a fost realizată ultima campanie de informare de către 40 de studenți ai UMF Iași pentru donarea de celule stem. Odată informați, circa 30 la sută dintre donatorii prezenți la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași au decis pe loc să se încrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. De aceea, tinerii doresc să reia activiatea campaniei de informare cel târziu în luna martie 2021.
„Difuzăm informații cât de des putem pentru ca persoanele să știe despre ce este vorba. Cei mai mulți voluntari înscriși au fost în lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, fiind convinși datorită campaniilor de informare demarate de studenții de la UMF care s-au implicat în activități. În septembrie 2020 s-au încris 11 voluntari, în octombrie 9, și în decembrie tot 9. Eu personal aș fi foarte fericită dacă ar veni la centrul din Iași în fiecare lună un număr de 9 persoane care doresc să se înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem”, încheie dr. Elena Albu.