Sâmbătă, 7 decembrie 2024, Sala Unirii de la Cinema Victoria a fost gazda celei de-a XIV-a ediții a proiectului „Implică-te! Și tu poți fi Moș Crăciun!”. Aceasta a fost organizată de Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială (DAS) Iași. Scopul evenimentului a constat în împărțirea de pachete cu dulciuri copiilor din familii defavorizate.
Sute de copii ieșeni au primit pachetele sociale cu dulciuri oferite de DAS
Angajații din cadrul DAS au oferit pachete sociale, în cadrul evenimentului, pentru câteva sute de familii din Iași. Astfel, au fost împărțite 750 de pachete pentru cei mici. Valoarea dulciurilor a fost de 150 de lei per cadou.
Un moment deosebit al evenimentului a fost spectacolul oferit de ansamblul „Muguri de dor”, coordonat de profesoara Mariana Melnic. Copiii, îmbrăcați în costume populare tradiționale, au dansat și au cântat colinde care au adus spiritul sărbătorilor mai aproape de cei prezenți. Timp de aproximativ 40 de minute, muzica, dansurile populare și colindele au încântat publicul, copiii din sală fiind foarte entuziasmați și bucuroși.
„Am fost la spectacol și mi s-a părut foarte frumos. Sper să mai am ocazia să mai vin, este primul an în care luăm pachetele astea. Eu mai am încă 3 frați și le duc și lor. Aștept să deschid pachetele de dulciuri cu ei, să vedem ce am primit. Sunt curioasă dacă sunt și jucării”, a spus Maria N., o fetiță în vârstă de 12 ani.
Sunt familii nevoiașe care iau parte la acest eveniment de mai mulți ani, devenind pentru ei deja o tradiție.
„În fiecare an este foarte frumos la spectacol. Dacă au fost ani cu zile urâte în care nu puteam să îi aducem pe copii, ne simțeam rău. Vă spun sincer, chiar dacă am 40 de ani, tot simt sentimentul ăsta de copil. Cred că oricine are sentimentul ăsta de Crăciun, orice vârstă ai avea. Avem nevoie să ne facă trotuar primarul. Merg copiii cu cizme de ploaie la școală, înoată în glod prin Dallas (n.r. – cartier din Iași), de unde suntem noi. Mai ales acum dimineață (n.r. – 7 decembrie 2024), cum a plouat, s-a făcut varză. Cum pot să trimit copilul așa la școală? Râd copiii de el, spun că îi murdar. Am trei copii, eu nu lucrez, că am un copil bolnav și merg cu el la școală. Luăm de aproximativ 6 ani aceste pachete. Noi nu avem curent, doar un generator, unde locuim. Nici frigider, că nu ne permitem să ținem generatorul atât pornit”, a povestit Anca Anton.
Și câteva familii de refugiați din Ucraina au fost prezente în cadrul evenimentului. Și acestora le-au fost dăruite pachete de dulciuri.
„Nouă ne-a plăcut foarte mult spectacolul și colindele. Noi trăim la Iași de la începutul războiului, din anul 2022. Am mai luat și în anii trecuți aceste pachete. Nouă ne place România. Este sigur aici pentru noi. Fiica mea a început să meargă la grădinița românească și să învețe româna. Este foarte plăcut pentru copii să primească ceva pentru sărbători”, a spus Nikola Rodkvici, un refugiat din Ucraina.
Cei mici au primit pachețele cu dulciuri la finalul evenimentului
Anul acesta, în 2024, organizatorii au implementat un sistem mai eficient de distribuire a pachetelor, folosind indicatoare cu inițiala numelor de familie și verificând actele de identitate pentru a evita aglomerația și confuzia. Prin această metodă folosită, cozile au fost gestionate mai bine, evitându-se aglomerarea excesivă a spațiului. În plus, pachetele au fost oferite doar după terminarea spectacolului, pentru ca toți oamenii să se poată bucura de atmosferă și să nu fie nevoiți să se pună din timp la rând pentru a intra în posesia dulciurilor.
„Mi s-a părut mai organizat față de anii trecuți, când era foarte multă lume și se împingeau unii în alții. Acum au pus liste cu inițialele de la nume și îți luau buletinele. E mai ușor, mai organizat. La spectacol a fost extrem de frumos, și în sală a fost liniște. Am văzut că toți copiii erau foarte fericiți, se bucurau, aplaudau. Chiar și cei mai mici, bebelușii, erau fericiți. Copilașii erau foarte frumos îmbrăcați pe scenă, au dansat în perechi, în grupuri, au cântat niște colinde superbe. Este ca un semn pentru cei mici care își doresc și ei să învețe să cânte și să danseze”, a spus Dana M., o beneficiară a pachetelor cu dulciuri.
Deși familiile din Ucraina se simt confortabil alături de români, aceștia își doresc ca războiul să se termine și să meargă acasă la ei, unde le este cel mai bine.
„A fost foarte interesant spectacolul. A arătat puțin din tradițiile din Iași, din România. Este primul an în care luăm parte la asta. Locuim în România de când a început războiul în Ucraina. Ne place aici, oamenii sunt călduroși și se comportă frumos cu noi, dar acasă e acasă. Ne este dor de casă”, a povestit Anastasia D., o refugiată din Ucraina.
Astfel de inițiative precum cea organizată de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu DAS, nu sunt întâlnite și în Ucraina.
„Sunt din Ucraina și locuiesc aici în România de 2 ani. Este al doilea an când iau acest pachet și mi se pare o inițiativă foarte bună de a oferi dulciuri gratuit celor care au nevoie. La noi în Ucraina nu se întâmplă lucruri de genul. Mi s-a părut interesant spectacolul, că am văzut puțin din tradiția românească”, a spus Oleh L., un tânăr ucrainean în vârstă de 16 ani.
DAS Iași a împărțit bucurie în sufletele a sute de familii ieșene. Evenimentul la care s-au oferit pachete sociale cu dulciuri a reflectat angajamentul comunității locale de a sprijini familiile vulnerabile și de a aduce zâmbete pe fețele copiilor cu mai puține posibilități.