Prima pagină » Local » Peste 70 la sută dintre ieșenii de peste 65 de ani cu boli cronice au fost diagnosticați cu coronavirus la Spitalul „Sf. Spiridon”. Pacienții au ajuns în stare gravă la UPU Iași fără să bănuiască motivul
Peste 70 la sută dintre ieșenii de peste 65 de ani cu boli cronice au fost diagnosticați cu coronavirus la Spitalul

Peste 70 la sută dintre ieșenii de peste 65 de ani cu boli cronice au fost diagnosticați cu coronavirus la Spitalul „Sf. Spiridon”. Pacienții au ajuns în stare gravă la UPU Iași fără să bănuiască motivul

16 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

În fiecare zi, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajunge un bolnav COVID-19 în stare gravă. Frica de a nu ajunge în secția de Terapie Intensivă a spitalelor le pune viața în pericol. Medicii unității speră ca vaccinul să reducă numărul infectărilor și totodată cel al deceselor cauzate de boala COVID-19

Timp de 10 luni, medicii Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași au avut sute de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus în stare gravă. Dintre aceștia, circa 70 la sută au făcut parte din categoria persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani și cu boli cronice. Tot în cazul acestor bolnavi s-au înregistrat și formele cele mai grave și numărul cel mai mare de decese. Zilnic, un bolnav COVID-19 ajunge în stare gravă la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Ieri, în județul Iași erau ocupate 392 de paturi în spitalele suport-COVID-19, din care 45 la ATI. Prof. dr. Diana Cimpoeșu speră ca ieșenii cu vârste de peste 65 de ani și/sau cu boli cronice, incluși în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19, să se înscrie pentru a primi noul ser.

Pacienții ajung la UPU cu insuficiență respiratorie severă și fac stop cardio-respirator

Ieri, în județul Iași, un pacient confirmat pozitiv cu coronavirus a decedat pe patul de Terapie Intensivă. Zilnic, cel puțin un pacient COVID-19 ajunge în stare gravă la UPU Iași.

„În fiecare zi, ajunge la UPU câte un pacient în stare gravă din cauza infecției cu coronavirus. Aceștia au insuficiență respiratorie severă, fac stop cardio-respirator, fiind inconștienți și internați de urgență. Majoritatea ajung în această stare gravă din cauză că nu doresc să vină la timp la spital, să facă analize și să ia tratamentul. Nu vor să stea în spital, să fie intubați, dar ieșenii trebuie să înțeleagă că pentru a face acest lucru trebuie să se prezinte la spital la timp. Faptul că ne temem nu ne ajută cu nimic, ba dimpotrivă, nu face decât să ne fie și mai rău. Multe persoane peste 80 de ani consideră că dacă au stat în casă nu s-au putut infecta cu coronavirus. Dar nu este așa.

Răspândirea nu este chiar așa ușor controlată fiindcă și din locuință ei au contact cu persoane care vin din exterior. Acești pacienți și familiile lor trebuie să înțeleagă faptul că infecția cu coronavirus nu se manifestă la fel la orice persoană. Nu la toată lumea sunt simptome de febră, tuse… am observat că la această categorie de persoane infecția cu coronavirus îi face mai letargici, apatici și nu se poate pune această stare doar în seama vârstei înaintate. Aceștia mai pot trăi încă 10 ani sau mai mult dacă infecția este tratată din timp”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Primul ieșean infectat cu noul coronavirus care a ajuns la UPU a fost un bolnav cronic

Perioada celor 10 luni de pandemie COVID-19 i-a pus pe medici în fața unui număr de mii de pacienți infectați cu noul tip de virus. Până ieri, în județul Iași au fost externați 6.779 de bolnavi COVID-19. Medicii de la UPU Iași au povestit despre efectele grave pe care le are infecția cu coronavirus în rândul bolnavilor cronici și cu vârsta de peste 65 de ani.

„Este foarte important să se vaccineze anti-COVID-19 bolnavii cronici. Am observat în aceste luni, de la debutul pandemiei, că acești pacienți, respectiv cei vârstnici și cu boli cronice, au ajuns cu forme grave ale infecției în proporție de trei sferturi din totalul pacienților prezenți. Tot în cazul lor s-a observat și o rată mai mare a mortalității. Primul pacient pe care l-am internat, dar și ultimul pacient care a decedat din cauza acestei infecții au făcut parte din acestă categorie.

În luna martie 2020, primul pacient pe care l-am avut internat în Spitalul de Boli Infecțioase după ce s-a infectat cu coronavirus avea vârsta de 75 de ani și avea diabet, a făcut o formă gravă și a decedat, aproape de sfârșitul acelei luni. Ultimul pacient COVID-19 care a ajuns la noi a fost din zona Bivolari, în vârstă de 80 de ani, cu afecțiuni cronice, care a fost găsit de echipajul SMURD în stop cardio-respirator și care nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Avem speranță și încrederea că aceste persoane vor face mult mai rar boala dacă se vor vaccina anti-COVID-19”, susține prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Ieri, în județul Iași au fost 138 de cazuri noi confirmate cu coronavirus

La nivelul județului Iași s-a observat de câteva zile o scădere a numărului de pacienți infectați cu coronavirus care sunt internați în secțiile spitalelor suport-COVID-19. În data de 15 ianuarie 2020, atunci când medicii se așteptau să fie atins un vârf al numărului de cazuri pozitive ca urmare a activității ieșenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost raportate 138 de persoane confirmate pozitiv. Totuși, această scădere a pacienților COVID-19 din spitale, spun unii medici, nu înseamnă și o scădere a numărului ieșenilor infectați.

„Scăderea numărului de cazuri grave internate în spitalele suport-COVID-19 arată că românii au respectat măsurile de protecție și nu s-au lăsat duși de valul sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, există mai multe cazuri asimptomatice. Mulți ieșeni își achiziționează testele rapide pentru infecția cu coronavirus de pe internet și dacă sunt confirmați pozitiv nu raportează acest lucru, ci se izolează la domiciliu și se tratează cu paracetamol, medicament care se eliberează fără prescripție medicală”, încheie șefa UPU-SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`