Prima pagină » National » Peste 60 de nave au creat un blocaj pe Dunărea maritimă
Peste 60 de nave au creat un blocaj pe Dunărea maritimă

Peste 60 de nave au creat un blocaj pe Dunărea maritimă

04 aug. 2023, 10:18,
în National

Atacurile rusești asupra porturilor dunărene din Ucraina nu afectează schimburile comerciale cu cereale. România a autorizat trecerea prin apele teritoriale a unui număr de 30 de nave care intră în țara noastră prin porturile de la Dunăre, pentru a se îndrepta spre Marea Neagră.

Florin Uzumtoma, director Căi Navigabile AFDJ Galaţi, a declarat la Digi24 că un număr însemnat de nave care intrau pentru Ucraina, pentru porturile noastre și pentru portul Giurgiulești (Republica Moldova) a fost întârziat din motive obiective.

„Ucrainenii au fost bulversați în urma celor două bombardamente, navele aflate deja la operare la ei pentru încărcare -descărcare nu au mai putut face asta.

Au început să se aglomereze, sunt în jur de 60 de nave pe sectorul Dunării maritime de la Brăila la Sulina. Comunicăm cu autoritatea navală din Ucraina, facem tot ce putem ca să decongestionăm această situație și să permitem ca traficul să se desfășoare normal.

Ieri am scos 13 nave pe mare, azi mai scoatem 16.

Acum însă e un convoi agabaritic care, potrivit legilor internaționale, atunci când se află pe canal, navigația e oprită, deoarece e foarte mare și nu mai e loc pentru alte nave ca să îl depășească.

După ce acest convoi va ieși la mare în jur de ora 15.00, după el vor veni cele 16 nave care vor ieși către mare”, a spus Uzumtoma.

Alte blocaje pe Dunărea maritimă

Traficul pe Dunăre, complet blocat după bombardamentele din porturile Reni și Ismail. Probleme pun și valurile și curenții

După bombardamentele din porturile Reni și Ismail din Ucraina, traficul pe Dunăre e complet blocat în zonă. Zeci de nave, majoritatea încărcate cu cereale, se îndreaptă în convoi spre porturile românești, deja aglomerate.

În plus, vântul puternic, valurile mari și curenții periculoși le pun probleme mari navigatorilor.

Imediat după atacul asupra porturilor Reni și Ismail, zeci de nave aflate în zonă, s-au grăbit să se îndepărteze. Acum, fie staționează, fie sunt în drum către Galați, Tulcea sau Cernavodă. Peste toate, și vremea le-a pus probleme.

Florin Uzumtoma, directorul Căilor Navigabile AFDJ, Administrația Fluvială a Dunării de Jos, Galați a menţionat în urmă cu câteva zile: „Astăzi, la ora opt, bara Sulina a fost închisă datorită vremii, care nu mai permite intrarea și ieșirea navelor. Valuri foarte mari, vizibilitatea este bună, dar sunt valuri și nu se poate face navigația sub nicio formă la 44, mila maritimă 44, pentru că acolo e confluența Bâstroe cu Dunărea”.

Bara Sulina a fost închisă navigației, marți dimineață, din cauza vântului puternic și a curenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`