Proiectele a 8 comune din județul Iași vor primi fonduri prin Proiectul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru înființarea conductelor de gaz. Cea mai mare sumă alocată este de peste 60 de milioane de lei
Dintre cele 73 de proiecte pentru înființarea conductelor de gaz din întreaga țară, opt sunt din județul Iași. Comunele care au primit fondurile de pe Proiectul Național de Investiții „Anghel Saligny” încep cât de curând demersurile birocratice pentru a demara proiectele de mare anvergură. Valoarea totală de fonduri alocate către județul Iași este de aproximativ 383 milioane de lei.
Fonduri pentru înființare a conductelor de gaz
Cele opt comune care au primit fonduri prin Proiectul „Anghel Saligny” sunt Deleni, Drăgușeni, Dumești, Plugari, Popricani, Șcheia, Ungheni și Victoria.
Comunele cu cele mai multe fonduri sunt Ungheni cu 62.142.247,24 de lei, Victoria cu 58.093.684,17 lei și Popricani cu 55.333.966,56 lei.
Comuna Ungheni a primit cele mai multe fonduri din prisma faptului că proiectul pentru conductele de gaz este unul de colaborare cu comuna Golăiești.
„Rețeaua de gaze va avea o lungime de 83 de km, 47 de km pe teritoriul comunei Golăiești și 36 pe teritoriul comunei Ungheni. Va fi o stație de reglare și măsură, amplasată pe gazoductul Iași – Ungheni. Presupune aproximativ 2015 branșamente gratuite, care au fost eligibile, să nu se facă o confuzie cu racordurile, branșamentele sunt până la limita proprietății. Urmează stabilirea unui operator, care va intra în activitate după finalizarea lucrărilor, apoi proiectul tehnic, semnarea contractului de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, scoaterea la licitație a lucrări și apoi începerea lucrărilor”, declară primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu.
Colaborarea cu comuna Golăiești a fost necesară pentru îndeplinirea unor cerințe minime, legate de numărul de persoane care ar beneficia de branșamente, dar și pentru că gazoductul Iași – Ungheni trece prin teritoriul administrat de Golăiești. Inițial proiectul a fost depus pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar nu au fost destule fonduri, astfel a fost “transferat” către Proiectul „Anghel Saligny”.
Un sat întreg va avea conductă de gaz
Proiectul depus de către Unitatea Administrativ-Teritorială Popricani este unul dintre cele mai complexe, deoarece, la finalul lucrărilor, toate satele din comună vor avea conductă de gaz.
“Proiectul a fost depus pe POIM, în decembrie 2020, în urma analizei am picat, am avut punctajul, dar nu au fost fonduri. Atunci doar 14 proiecte au primit finanțare. Ulterior s-a luat decizia ca toate proiectele care au îndeplinit condițiile și au fost verificate, să fie finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny”. Sunt și proiecte și cu asocieri de Unități Administrativ-Teritoriale, eu am încercat să rămân singur pe proiect, din pricina birocrației. Practic procesul este ireversibil, banii au fost alocați, trebuie să începem demersurile birocratice, care din păcate durează. În orice caz procesul este ireversibil, oricine va mai fi primar va continua aceste lucrări, sunt vizate toate satele comunei, inclusiv branșamentele populației, până la contor”, declară Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.
Dintre cele 73 de proiecte pentru înființarea conductelor de gaz din întreaga țară, opt sunt din județul Iași.
Prost sa fii sa nu îți schimbi totul pe electricitate și să îți pui panouri electrice in timp.
pun tevi de gaz de plastic si cer 2500-5000 ron conectarea desi e gratuit
spagile se dau direct la bukale – 50% din valoarea contractului