Prima pagină » Actualitate » Peste 500.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua onomastică de Sfântul Ștefan
Peste 500.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua onomastică de Sfântul Ștefan

Peste 500.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua onomastică de Sfântul Ștefan

27 dec. 2024, 08:40,
Redacția BZI în Actualitate

Astăzi, peste 520.000 de români își serbează ziua onomastică, marcând sărbătoarea Sfântului Ștefan, celebrată în fiecare an pe 27 decembrie. Potrivit Direcției Generale de Evidență a Persoanelor, cei mai numeroși sărbătoriți poartă numele Ștefan sau Ștefania.

Cine sunt sărbătoriții

Dintre cei sărbătoriți, 364.444 sunt bărbați, iar 155.791 sunt femei. Cele mai comune nume sunt:

  • Ștefan/Ștefania – 312.604 bărbați și 128.775 femei.
  • Iștvan/Ștefana – 32.064 bărbați și 17.865 femei.
  • Alte nume derivate, precum Fane, Fănica, Fănuța sau Ștefănel, sunt, de asemenea, întâlnite.

Sfântul Ștefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun, este primul martir creștin al Bisericii. De origine iudeu, acesta a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli din Ierusalim pentru a distribui bunurile comunității și a ajuta la îngrijirea celor nevoiași. Numele său, de origine greacă, înseamnă „coroană”, simbolizând încununarea sa prin sacrificiu.

A fost condamnat pentru blasfemie și ucis cu pietre, dar și-a păstrat credința până în ultima clipă, cerând iertare pentru cei care îl omorau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.”

Tradiții și superstiții

Conform tradiției, icoana Sfântului Ștefan adusă în casă aduce sănătate și spor. Este o zi în care cei certați sunt îndemnați să se împace, iar bolnavii să se roage pentru vindecare.

Deși nu există obiceiuri specifice acestei sărbători, mulți români respectă ziua ca pe una specială, mai ales dacă poartă numele Sfântului Ștefan. În trecut, numele era ales cu mare grijă, având semnificații puternice, iar persoanele purtătoare de nume de sfinți erau văzute ca fiind protejate.

În zilele noastre, onomasticile sunt sărbătorite mai discret în mediul urban, dar păstrează un farmec aparte în mediul rural. De exemplu, diminutivele precum Ștefănel sau Fănica au devenit mai comune decât numele tradiționale, dar esența sărbătorii rămâne aceeași: o ocazie de a celebra viața și numele purtat cu mândrie.

Astăzi, fie că sunt numiți Ștefan, Ștefania sau Iștvan, sărbătoriții primesc urări de sănătate, bucurie și împliniri, iar Sfântul Ștefan continuă să inspire prin exemplul său de credință și sacrificiu.

La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024