Prima pagină » International » Peste 50 de persoane munceau în condiţii de sclavie modernă în Belgia. Cu cât erau plătiţi la oră

Peste 50 de persoane munceau în condiţii de sclavie modernă în Belgia. Cu cât erau plătiţi la oră

27 iul. 2022, 12:55,
BZI.ro, în International

S-a deschis o anchetă în Belgia, după ce s-a descoperit că peste 50 de persoane munceau în condiţii de sclavie modernă. Parchetul din Anvers se ocupa de cazul celor 55 de lucrători, originari din Filipine şi Bangladesh.

Bărbaţii lucrau în condiţii grele pe un şantier de construcţii din oraşul port belgian și nu erau remunerați corespunzător.

Zeci de persoane puse la muncă în condiţii de sclavie modernă, în Belgia

În urma unei anchete demarată de Parchetul din Anvers, Belgia, 55 de potenţiale victime urmează să fie audiate. Secţia parchetului specializat în infracţiuni de munca au confirmat că persoanele erau ţinute în condiţii inumane de scalvie modernă.

Important de precizat este faptul că un număr atât de mare de persoane exploatate la un singur loc de muncă este în premieră în Belgia, potrivit centrului Payoke, asociaţie specializată pe asistarea victimelor traficului de persoane.

Aceştia prestau servicii în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi, a transmis un purtător de cuvânt al parchetului, fără a preciza numele companiei implicate.

De asemenea, conform presei locale, bărbaţii erau plasaţi sub autoritatea unei firme subcontractante a producătorului de chimicale Borealis din Beveren, în apropiere de Anvers.

Vă aducem aminte că în edițiile anterioare ale Cotidianului BZI a fost relatat un alt caz de sclavie, la Aeroportul Internațional din Iași.

55 de muncitori s-au plâns consulatului Filipinelor din Belgia pentru situaţia în care se aflau

Cei 55 de muncitori, în mare parte filipinezi, în urmă cu aproximativ două săptămâni şi-au exprimat nemulţumirea la consulatul Filipinelor din Anvers în legătură cu situaţia în care se află, a explicat directorul Payoke pentru AFP.

Muncitorii „primeau între doi şi patru euro pe o oră de muncă, adică în jur de 600 de euro pe lună. Este clar că se aflau într-o situaţie foarte precară”, a remarcat Klaus Vanhoutte, care conduce unul din cele trei centre din Belgia ce oferă găzduire victimelor sclaviei moderne.

Reţeaua care îi exploatează pe aceşti lucrători asiatici îi duce prin mai multe state europene, cu permise de muncă eliberate în Ungaria şi Polonia. Unii dintre ei au lucrat deja în Germania şi un grup se pregăteau să plece în Grecia, a mai spus Vanhoutte.

Acest dosar „nu este decât vârful aisbergului”, a comentat ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, citat de agenţia de presă Belga.

În altă ordine de idei, ministrul belgian a amintit că în Belgia există „23.000 de persoane victime ale exploatării sau sclaviei moderne”, potrivit Indicelui global al sclaviei publicat anual de organizaţia nonguvernamentală Walk Free Foundation.

Pentru a lupta împotriva acestui flagel, guvernul belgian a anunţat luni, 25 iulie 2022, lansarea site-ului de internet www.stoptraite.be, prezentat ca punct de contact unic ce le permite victimelor să găsească ajutor în diferite situaţii – exploatare sexuală, exploatare prin muncă, criminalitate forţată, prelevare de organe etc., aminteşte AFP.

Din păcate, cazurile de sclavie modernă în Belgia nu sunt singulare. În atenția presei a intrat și o tânără care a fost sclavă în Italia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *