În ședința de miercuri, 27 aprilie 2022, consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre prin care se alocă 2 milioane de lei pentru grupurile sanitare din mai multe școli din mediul rural. Prin acest proiect se dorește dispariția toaletelor din curtea unităților de învățământ de la țară.
Proiectul prin care se alocă suma de două milioane de lei către mai multe școli din mediul rural, pentru a aduce grupurile sanitare la un nivel conform normelor europene, a fost votat în ședința Consiliului Județean Iași.
Mai multe școli din mediul rural sunt trecute pe lista celor care vor primi fonduri, astfel dispar toaletele din curte.
Peste 450 de mii de lei pentru toalete în două școli din Țigănași
Comuna Țigănași a primit fonduri pentru două școli gimnaziale, din satul Țigănași și satul Stejarii. Suma totală primită de la primăria Țigănași este de 277 de mii de lei, restul până la 450 de mii fiind alocat de Consiliul Județean Iași. Cele două structuri școlare din comuna Țigănași au toaletele în curte, cea de la Școala Primară Stejarii având, la momentul actual, toaletă în curte, fără apă.
„La Școala Primară Stejarii avem 26 de elevi din care 11 preșcolari, iar la Școala Gimnazială Costache Antoniu Țigănași avem 91 de elevi din care 51 primar, 40 gimnaziu. Toaleta de la Școala Primară Stejarii este în curte, fără apă. Toaleta de la Școala Costache Antoniu Tigănași este în exterior, cu apă, amenajată corespunzător, dar în exterior. De problemele legate de clădiri și infrastructură este avizată Primăria să discute, noi suntem beneficiari”, a declarat directorul celor două structuri școlare, Silvia Romașcanu.
Primarul comunei Țigănași, Iulian Chirilă, nu consideră însă că poate discuta despre acest proiect încă, deoarece consideră că nu e un lucru sigur pentru moment.
“Nu știu nimic, până nu vine aprobarea, eu nu cred ce spune la televizor, ce apare în presă. În momentul în care primesc sumele, cu adresă și cu hotărâre de la Consiliul Județean, atunci pot da detalii. Acum nu știu ce se va aproba, ce nu se va aproba. Oricum după fonduri, trebuie o procedură de licitație, care durează cel puțin 2-3 luni. Dacă trebuie cofinanțări m-au omorât, oricum, că nu am de unde. Aștept adresa și apoi discutăm despre acest proiect”, a declarat Iulian Chirilă, primarul comunei Țigănași.
Bani de la CJ Iași pentru modernizarea grupurilor sanitare din 11 comune
În județul Iași sunt 11 comune care vor primi fonduri prin acest proiect, Scânteia, Sirețel, Țibana, Țigănași, Victoria, Bivolari, Cotnari, Ciurea, Ceplenița, Mădârjac și Tansa.
Unitățile de învățământ ce au apărut pe listă sunt cele care au toalete ce nu coincid cu normele europene sau nu au deloc.
Primăriile care au primit cele mai multe fonduri pentru școli în baza acestui proiect sunt Țigănași, Ciurea și Bivolari. Iar unele unități administrativ-teritoriale precum Scânteia, Sirețel, Țibana și Mădârjac au primit 100% din finanțare în cadrul proiectului, nefiind cazul pentru o cofinanțare. Comuna Victoria va beneficia de 50 de mii de lei, prin cofinanțare integrală.
“Propunerea pentru repartizarea fondurilor a fost efectuată în funcţie de sumele solicitate de către fiecare UAT în parte, de complexitatea lucrărilor care urmează a fi executate şi de stadiul fizic la care se află fiecare unitate şcolară în amenajarea grupurilor sanitare”, transmite Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
Consiliul Județean Iași încearcă să rezolve această problemă considerată “acută” la nivelul județului Iași, conform spuselor lui Costel Alexe, suma cea mai mare fiind acordată pentru realizarea de toalete în două școli din Țigănași.