Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Peste 42% dintre locuitorii din Bergamo au anticorpi la coronavirus
Peste 42% dintre locuitorii din Bergamo au anticorpi la coronavirus

Peste 42% dintre locuitorii din Bergamo au anticorpi la coronavirus

03 oct. 2020, 12:25,
în Sanatate

Un studiu de seroprevalență efectuat în Bergamo, o zonă din Italia de nord grav afectată în primăvară de pandemia de COVID-19, a scos la iveala faptul că 42,3% dintre locuitorii provinciei au anticorpi la noul coronavirus, a informat agenția dpa.

Studiul, realizat cu ajutorul testelor de sânge, a fost efectuat în zona Val Seriana din provincia Bergamo, în luna iulie, pe un eşantion de 21.467 de persoane, ceea ce reprezinta mai mult de un sfert din populaţia locală de vârstă adultă, au precizat autorităţile medicale italiene într-un comunicat.

Cei aproximativ 9.000 de rezidenţi care prezentau în sângele urme ale prezenţei virusului SARS-CoV-2 au fost supuşi şi unor prelevări de probe nazofaringiene, pentru ca medicii să verifice dacă aceste persoane erau încă infectate. Insa doar 154 dintre ele aveau în continuare virusul, au arătat testele.

Ce sunt studiile de seroprevalență si imunitatea colectivă

Studiile de seroprevalență urmăresc o estimare a proporției în care este infectată o populație care trece printr-o epidemie. Testele de sânge urmăresc să depisteze prezența unor anticorpi. Astfel de studii, relevante cu atât mai mult cu cât există și multe persoane asimptomatice infectate cu noul tip de coronavirus, s-au făcut în mai multe țări și regiuni ale lumii, dar la Bergamo pare să fie cea mai ridicată proporție de populație imunizată.

Imunitatea colectivă este procentul unei anumite populații care este imună / protejată împotriva unei infecții atunci cand un subiect infectat introdus în acea populație va transmite agentul patogen în medie la mai puțin de o persoană, aducând efectiv epidemia la dispariție, deoarece agentul patogen întâlnește prea mulți subiecți protejați. Această imunitate de grup, sau colectivă, poate fi obținută prin infecție naturală sau prin vaccinare (dacă există un vaccin, desigur).

Nivelul necesar pentru a trece sau a rămâne sub pragul de imunitate al turmei depinde de numărul de reproducere de bază al bolii (R0), adică de numărul mediu de indivizi naivi imunologici pe care un subiect îi va infecta după contact. Cu cât această rată de reproducere inițială este mai mare, cu atât procentul subiecților imuni trebuie să fie mai mare. Procentul de subiecți imunizați necesari pentru a obține imunitatea efectivului este calculat după cum urmează:
Imunitate colectivă = 1 – 1 / R0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`