Enterocolita acută este o altă patologie care aduce, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, un număr mare de pacienți. În anul 2022 au fost internați peste 400 de pacienți diagnosticați cu enterocolită acută. Aceasta este extrem de contagioasă, necesită izolarea pacientului la domiciliu și are un debut brusc, manifestat prin crampe abdominale, stări de greață și diaree apoasă
Enterocolita se transmite cu ușurință de la un om la altul, mai ales în cazul în care nu sunt respectate regulile de igienă sau în cel al unei persoane cu un sistem imunitar mai scăzut. Astfel, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași s-a înregistrat un procent de 59,49 la sută pentru femei și de 40,52 la sută pentru bărbați.
„La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași, în anul 2022 au fost internați 458 de pacienți cu diagnosticul de enterocolită acută, dintre care 59,49 la sută femei și 40,52 la sută bărbați”, subliniază dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Enterocolita este o patologie la care ieșenii trebuie să aibă grijă
Evoluția acestei afecțiuni este autolimitată, adică trece de la sine, însă cu tratamentul corespunzător poate dura doar 2-3 zile. Nu trebuie luate medicamente ori antibiotice fără indicația medicului, pentru că acestea pot face mai mult rău decât bine. De aceea, în primă fază, tratamentul este unul simptomatic.
„În sezonul cald, pe lângă patologia determinată de pișcătura de insecte, precum căpușă, păianjen, țânțari, purici, care pot transmite boli infecto-contagioase grave, o altă patologie importantă în această perioadă este reprezentată de enterocolita acută. Aceasta reprezintă inflamația mucoaselor intestinului subțire și colonului, fiind cauzată de agenți infecțioși, bacterieni, virali, paraziți sau fungici. Acești agenți patogeni ajung în lumenul digetiv prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmitere interumană.
Diareea moderată sau severă reprezintă principala manifestare, la care se adaugă și inapetența, senzația de greață, dureri abdominale și astenia fizică. Evoluția, în general, este autolimitată, formele severe de boală fiind caracteristice vârstelor extreme, la care boala poate evolua sindrom de deshidratare acută severă și dezechilibre hidroelectrolitice”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Prevenții pentru această afecțiune
Pentru a preveni enterocolita, medicii recomandă evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate. Spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor, a mâinilor, a fructelor și a legumelor. Fierberea apei, în cazul în care există suspiciuni asupra calității surselor de apă. Evitarea consumării alimentelor vândute de comercianți care își desfășoară activitatea în spații special amenajate, precum a înghețatei, prăjiturilor, produselor de patiserie sau fast-food.