Prima pagină » Eveniment-Social » Peste 400 de candidați ieșeni au fost prezenți proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ! Când se vor afișa rezultatele
Peste 400 de candidați ieșeni au fost prezenți proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ! Când se vor afișa rezultatele

Peste 400 de candidați ieșeni au fost prezenți proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ! Când se vor afișa rezultatele

21 iul. 2022, 00:01,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

În urmă cu câteva ore s-a desfășurat proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2022. Peste 400 de cadre didactice ieșene au fost prezente la testare. Rezultatele vor fi afișate săptâmâna viitoare, iar contestațiile imediat după aceea

Conform informațiilor oficiale, 15 candidați au decis să se retragă din examen, din motive personale.

Examen național de definitivare pentru cadrele didactice ieșene

În cursul zilei de miercuri, 20 iulie 2022, 404 candidați au susținut examenul național de definitivare în învățământ. Urmează ca rezultatele să fie afișate, începând cu data de 27 iulie 2022.

Dintre cei 423 de candidați, din județul Iași, cu drept de participare la proba scrisă au fost prezenți 404 candidați, 16 candidați fiind absenți.

Nu a fost eliminat niciun candidat din cauza unor tentative de fraudă.

Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, dintre candidații prezenți, 15 au decis să se retragă din motive personale”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Este important de precizat că Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Stagiul practic minim, obligatoriu pentru obtinerea definitivarii in invatamant, are o durata de un an scolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu de predare efectiva la catedra, in sistemul national de invatamant preuniversitar, cu statut de personal didactic calificat, conform studiilor absolvite.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Când se vor afișa rezultatele

Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iulie 2022, în centrele de examen și pe site-ul oficial al Ministerului Educației. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 27 și 28 iulie. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august.

Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate astăzi, 20 iulie, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul oficial al Ministerului Educației.

Este important de precizat că nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, așa cum am tot amintit. În plus, candidatii pot sustine examenul național pentru definitivare în învățământ fără taxă de cel mult 3 ori. Prezentarile ulterioare la examenul național sunt condiționate de achitarea unei taxe în cuantum de 300 lei la unitatea de învatământ desemnată centru de examen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *