Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:
- Un număr de 4.006 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 189 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
- Conform ultimelor centralizări, un număr de 40 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce o singură persoană au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 4 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
- Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de053 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.
Alte misiuni instituționale:
- ISU a efectuat 26 misiuni, din care: 11 misiuni de transport către unități spitalicești, 2 misiuni de transport probe biologice, 11 misiuni de decontaminare biologică și alte 2 misiuni specifice.
- IPJ a efectuat 40 misiuni specifice.
- IJJ a efectuat 15 misiuni, din care: 11 misiuni de patrulare auto în cooperare cu IPJ (asigurare ordine publică), 3 misiuni de pază la spațiile de carantină și o altă misiune specifică.
- Serviciul de Ambulanță Județean a executat 212 misiuni, din care: 57 misiuni de transport către unități spitalicești, un transport către spațiile de izolare, 72 misiuni de transport probe biologice, 71 decontaminări biologice și 9 misiuni specifice.
- MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.
- DSP a efectuat 33 misiuni, din care: 4 inspecții la centrele de carantină, 11 machete în colectare și transmitere date, 12 anchete epidemiologice, 4 solicitări ambulanță, o transmitere rezultate la laborator spitale, o misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale.
- Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi HG nr. 394/2020 și Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Tranzitul prin Ungaria se poate face începând de vineri, 29 mai, ora 07.00 (ora României), fără a mai fi condiționat de un anumit interval orar, participanţii la trafic putând ieşi din ţară prin punctele de trecere a frontierei operaţionale la graniţa cu Ungaria în regim permanent (24/24 h), în vederea intrării pe teritoriul statului vecin sau tranzitării spre alte state din vestul Europei. Autorităţile ungare au comunicat faptul că aceleaşi condiţii sunt valabile şi pentru persoanele care călătoresc din Europa de Vest.
În această perioadă, formalitățile de frontieră urmează aceeași procedură în sensul că, pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic. La graniţa comună sunt operaţionale atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe cel de ieşire, 11 puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control.
Pentru traficul de persoane şi camioane sunt operaţionale, în funcţie de specificul fiecărui punct, următoarele puncte de trecere a frontierei:
– P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare
– P.T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
– P.T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
– P.T.F. Borş – judeţul Bihor
– P.T.F. Vărșand – judeţul Arad
– P.T.F. Turnu – judeţul Arad
– P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad
– P.T.F. Nădlac II – judeţul Arad
De asemenea, prin celelalte puncte de trecere deschise la graniţa comună se va permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri:
– P.T.F. Salonta – judeţul Bihor
– P.T.F. Săcuieni – judeţul Bihor
– P.T.F. Cenad – judeţul Timiş
Se recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa de vest, astfel încât să se evite apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
- În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili vor putea dona. Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!
- Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
- La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.
- Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.