Prima pagină » Local » Peste 36 de tone de gunoi au aruncat ieșenii în anul 2021! S-au făcut îmbunătățiri pe partea de colectare selectivă a deșeurilor

Peste 36 de tone de gunoi au aruncat ieșenii în anul 2021! S-au făcut îmbunătățiri pe partea de colectare selectivă a deșeurilor

22 apr. 2022, 02:03,
Andreea Andrei, în Local

În anul 2021, ieșenii au aruncat peste 36 de tone de gunoi și au făcut progrese în vederea colectării selective a deșeurilor. ADIS Iași își propune să continue acest progres în anul 2022.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate ( ADIS) Iași a avut în anul 2021, în cele două stații de sortare a deșeurilor reciclabile, peste 36 de tone de gunoi ce au fost prelucrate. Pentru anul 2022 se dorește creșterea procentului de deșeuri reciclate și extinderea programului de colectare din ușă în ușă. Mai multe unități teritorial-administrative s-au înscris în acest proiect.

Ieșenii au aruncat 36 de tone de gunoi reciclabil

Colectarea selectivă a gunoiului a devenit pentru ADIS Iași o misiune în care colaborarea cu unitățile administrativ-teritoriale din Iași este vitală.

Pentru moment în proiectul de colectare D2D ( din ușă în ușă) s-au înscris 56 de unități administrativ-teritoriale, din care 30 în primele trei luni ale anului 2022.

Stațiile de sortare a deșeurilor reciclabile din Iași sunt în comunele Ruginoasa și Țuțora și au prelucrat aproximativ 36 de tone de deeșeuri reciclabile.

Planul ADIS Iași pentru anul 2022 este de a atinge capacitatea maximă de lucru în Stația de Tratare Mecano-Biologică, aceasta fiind de 144.000 tone pe an și o medie de 450 de tone pe zi. De asemenea se dorește valorificare compostului obținut în urma tratării biologice a deșeului menajer. La sfârșitul anului 2021 media deșeurilor introduse spre prelucrare a fost de 330 de tone pe zi, în prezent această medie a ajuns la 400 de tone pe zi. În plus, se anunță o campanie de informare la nivel județean, pentru educarea populației spre colectarea selectivă a gunoiului.

„Pentru îmbunătățirea calității serviciului de salubrizare, dar și pentru respectarea standardelor europene privind protecția mediului, pentru atingerea obiectivelor și a țintelor de colectare și reciclare a deșeurilor, ADIS Iași va lansa campanii de informare publică, utilizând diverse instrumente specifice, la nivel local, în vederea educării populației privind o mai bună colectare selectivă a deșeurilor”, transmit reprezentanții ADIS Iași.

În județul Iași, colectarea selectivă a gunoiului se face în mod corect

În anul 2021 ieșenii au crescut procentele de colectare a gunoiului reciclabil. Astfel au fost prelucrate 1.300 de tone de carton, 539 de tone de PET-uri ( sticle de plastic), 20 de tone de metale ( în mare parte aluminiu), 452 de tone de sticlă și 249 de tone de materiale plastice diverse.

La ADIS Iași se efectuează centralizarea datelor primite de la toți colectorii din Iași. De asemenea unitățile administrativ-teritoriale au primit constant suport din partea companiei, atât fizic, cât și telefonic sau prin intermediul poștei electronice. Obiectivele pentru anul 2022 ale ADIS Iași vizează o bună colaborare cu toți agenții de salubritate precum și cu cât mai multe unități administrativ-teritoriale din județ, pentru a reuși transformarea județului într-un loc curat, sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător.Dacă în anul 2021 ieșenii au reciclat 36 de tone de gunoi, în anul 2022 se dorește creșterea acestui fenomen cu 14%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *