Proprietarul unei locuințe afectate de inundații din comuna Costache Negri, Galați, a primit despăgubirea maximă de 100.000 de lei în baza asigurării pe care o avea la locuință împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren, iar în alte 9 dosare de daună s-au plătit încă 180.000 de lei, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Oficialul PAID, societatea care emite asigurările obligatorii pentru locuințe împotriva celor trei riscuri naturale – cutremure, inundații și alunecări de teren, a precizat că este vorba de 9 dosare de daună plătite în județul Galați și un dosar în județul Vaslui.
„Deocamdată, noi am primit notificări de daună numai pentru puțin peste 300 de locuințe asigurate și avariate, dar estimăm că vom avea în final peste 1.000 de asemenea cazuri, iar valoarea despăgubirilor plătite va fi undeva la 5 milioane de euro”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul general adjunct al PAID.
Peste 330 de dosare de daună pentru case avariate din Galați, Vaslui, Iași și Bacău
În data de 30 septembrie, PAID a anunțat pe Facebook faptul că a avizat 338 dosare de daună în urma inundațiilor din 13-14 septembrie, cele mai multe în Galați și Vaslui, până la acel moment plățile depășind 200.000 de lei.
Potrivit informațiilor transmise HotNews.ro, între cele 338 de dosare, pe langa cele de la Galați și Vaslui, mai sunt 3 dosare deschise pentru judetul Iași și încă 3 pentru județul Bacău.
Pe 20 septembrie, PAID anunța că a soluționat un dosar în care despăgubirea pentru locuința afectată de inundații a atins valoarea de 100.000 de lei, valoarea maximă ce poate fi acordată în baza unei polițe PAD. La acel moment erau avizate 200 de dosare de daună.
„Pentru aceste dosare au fost furnizate foarte repede documentele necesare instrumentării și astfel au putut fi plătite. În același timp, avem un număr mare de dosare finalizate din punct de vedere al asigurătorului, dar mai așteaptă diverse documente de proprietate sau chiar formulare finale de acceptare a despăgubirii și vor fi plătite imediat. Este de înțeles de ce anumite documente ne parvin cu întârziere de la păgubiți pentru că prioritățile lor sunt acum altele (după cum se vede, protecția familiei în fața unor eventuale alte situații grave, lucrări minimale de conservare a locuințelor avariate, eliminarea deșeurilor aduse de apă etc)”, a precizat Cosmin Tudor.
De ce un proprietar a primit despăgubirea maximă de 100.000 de lei, iar alții primesc mai puțin
Potrivit acestuia, PAID despăgubește întreaga valoare a pagubei suferite (dar maxim suma asigurată), iar calculul se face pe baza necesarului de materiale și manoperă pentru a face reparația.
„Este evident că nu toate locuințele au fost afectate în mod identic, iar soluțiile de remediere (reparație/reconstrucție) sunt diferite de la o locuință afectată la alta. Din acest motiv despăgubirea nu poate fi identică pentru că locuințele nu sunt identice și nici avariile. În situația deja mediatizată în care am plătit întreaga sumă asigurată de 100.000 de lei, avariile suferite au fost de natură să genereze un necesar de reparație (materiale+manopera) mai mare decat suma asigurată”, a spus directorul general adjunct al PAID.
PAID plătește sumele care rezultă din devizele de reparație calculate de către inspectorii lichidatori de daune care sunt ingineri specialiști în construcții, spune acesta. Aceste devize cuprind defalcări ale tuturor operațiunilor necesare, ale materialelor, valorile manoperei.
Cum se face constatarea daunelor și ce opțiuni are păgubitul
Cosmin Tudor a explicat și cum se face constatarea daunelor la locuințe în astfel de cazuri.
„Păgubitul notifică o daună și un inspector de daune merge la fața locului pentru a constata gradul de avariere, împreună cu păgubitul. În urma acestei constatări se redactează un raport de constatare a daunelor care stă la baza calculației ulterioare a despăgubirii. Aceasta îi este prezentată păgubitului care poate accepta suma propusă sau poate solicita constatări suplimentare a unor elemente care poate au fost omise la prima constatare. În acest fel decurg lucrurile, nimeni nu solicită o sumă anume, pentru că această sumă trebuie documentată prin constatare și calculație a valorii reparațiilor”, a mai spus acesta.
HotNews.ro l-a întrebat pe directorul PAID dacă au existat până acum și motive de respingere la plată pentru anumite daune reclamate.
„Până la momentul actual nu am respins încă niciun dosar din cele deschise cu ocazia acestui eveniment. Vom reveni după ce vom finaliza cea mai mare parte a dosarelor și cu o scurta descriere a motivelor de respingere dacă vom avea asemenea cazuri”, a mai spus acesta.