Circa 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19. În fiecare unitate medicală din Iași s-a înscris circa 35 la sută din personalul angajat pentru imunizarea împotriva coronavirus. Zi de zi apar modificări în listele de vaccinare
Anul 2021 a început cu o nouă tranșă de vaccin anti-COVID-19 distribuită treptat în unitățile medicale. Până luni, 4 ianuarie, au fost vaccinate 460 de cadre medicale, urmând ca pe parcursul săptămânii să se administreze vaccinul în restul de 22 de centre de vaccinare. Centrul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a încheiat vaccinarea celor 260 de cadre înscrise pe listele de vaccinare la finalul anului trecut. Reprezentanții Direcție de Sănătate Publică (DSP) Iași spun că prima etapă se va încheia la sfârșitul lunii ianuarie, iar din februarie să înceapă a doua. Din această etapă fac parte persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Peste 330.000 de persoane din județul Iași se încadrează în această categorie, având vârsta menționată.
Circa 35 la sută dintre cadrele medicale din fiecare unitate sanitară se vor imuniza
Medicii care fac parte din echipele din centrele de vaccinare anti-COVID-19 spun că circa 35 la sută dintre cadrele medicale își doresc să se vaccineze. Până în dimineața zilei de 4 ianuarie 2020, 470 de persoane din unitățile sanitare au fost vaccinate anti-COVID-19. Dintre acestea, 260 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, iar alte 200 de la Spitalul de Pneumoftiziologie au fost imunizate. Începând cu această săptămână se continuă cu vaccinarea în celelalte 22 de centre din unitățile medicale ieșene.
Un număr de 3.020 de doze împotriva noului tip de virus au fost distribuite în ziua de 3 ianuarie pentru vaccinare. Acestea vor fi administrate până pe data de 6 ianuarie, urmând să fie distribuită altă cantitate de vaccin anti-COVID-19. Menționăm că, în această primă etapă, intră personalul medical din cele 23 de centre de vaccinare din sistemul medical public și privat, stabilite anterior în județul Iași. De asemenea, vor fi imunizați și angajații care se ocupă cu activități critice.
10 cadre medicale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași s-au înscris pentru vaccinarea anti-COVID-19 într-o zi
La Spitaul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași s-au înscris pe liste pentru vaccinarea anti-COVID-19 220 de cadre medicale. Ieri, au fost imunizate 35 de cadre medicale, media pe oră fiind de 4-6 persoane vaccinate. Mulți dintre ei se răzgândesc cu privire la decizia de a se vaccina, motiv pentru care listele se modifică de la o zi la alta.
„La Spitalul de Neurochirurgie s-au înscris 220 de cadre medicale din 700, pentru a se vaccina în această săptămână împotriva SARS-CoV-2. Astăzi (n.r. 4 ianuarie 2020) s-au vaccinat 35 de cadre medicale, urmând ca mâine să ajungem chiar la 40 – 45 de persoane imunizate. Totodată, am mai primit o listă cu alte 10 cadre pe care le reprogramăm pe data de 11 ianuarie pentru a primi doza de vaccin. De menționat și faptul că 130 de cadre medicale au trecut printr-o formă de infecție cu coronavirus, ceea ce înseamnă că au dezvoltat o imunitate. Într-o oră sunt vaccinate între 4 – 6 persoane.
Până miercuri vom termina cele 110 doze primite, urmând să mai primim un număr miercuri și alte doze cel mai probabil vineri. Sunt și cadre medicale care nu s-au putut imuniza din cauză că în urma completării chestionarului nu îndeplinesc condițiile. Fie s-au infectat recent cu coronavirus, fie au fost vaccinați anti-gripal și nu au trecut cele 30 zile post-infecție sau post-vaccinare. Alții au realizat că au afecțiuni care nu le permit să primească acest vaccin”, spune dr. Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.
Locurile libere lăsate de către cadrele medicale care se retrag de la vaccinarea anti-COVID-19 sunt acoperite
Din diverse motive, unele cadre medicale care s-au înscris pentru vaccinarea împotriva COVID-19 renunță ulterior și, zilnic, medicii anunță alți colegi care se prezintă la centru în locul lor. În fiecare zi trebuie să se vaccineze un număr de persoane multiplu de 5. Asta pentru că un flacon conține 5 doze, iar odată dizolvat, în doar 6 ore trebuie să fie administrate.
„Unele cadre medicale așteaptă să vadă ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat. O atitudine greșită, având în vedere faptul că nicio persoană nu reacționează la fel în cazul unei vaccinări. E posibil, așa cum spun și dezvoltatorii acestui vaccin, ca dintre 100 de persoane imunizate, una să prezinte efecte adverse, fapt pentru care nu știu dacă această așteptare are relevanță. Totodată, au apărut mai multe informații și prescripția medicală pentru acest vaccin. Am observat că cei mai dornici sunt medicii, urmați de asistenții medicali. S-a mai constatat o adresabilitate foarte mare și din partea personaluluI TESA. Dacă în unitățile sanitare circa 35 la sută de cadre medicale doresc să se vaccineze, în rândul personalului TESA procentul este de circa 60 la sută”, adăugă medicul ieșean.
Trei centre de vaccinare mobile pentru localitățile cu număr mic de doritori
În județul Iași au fost pregătite pentru vaccinarea populației un număr de 31 de centre fixe și 3 mobile. Dintre centrele fixe, 16 sunt amenajate în municipiul Iași, 4 sunt în Pașcani, restul fiind în localitățile: Tg. Frumos, Holboca, Popricani, Miroslava, Tomești, Hârlău, Ciurea, Belcești, Răducăneni, Podu Iloaiei și Deleni. Centrele mobile de vaccinare vor ajunge în localitățile îndepărtate din județul Iași, la persoanele aflate în centre rezidențiale și medico-sociale, nedeplasabile sau aflate în zone izolate. De asemenea, vor fi considerate centre de vaccinare și centrele sociale pentru îngrijirea persoanelor în vârstă sau cu dizabilități.