Prima pagină » Local » Peste 30 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru transplant hepatic, la Iași! Familia posibililor donatori refuză prelevarea organelor. Prof. dr. Cristian Lupașcu: ”De multe ori, pacienții de pe liste mor în timp ce așteaptă un ficat”
Peste 30 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru transplant hepatic, la Iași! Familia posibililor donatori refuză prelevarea organelor. Prof. dr. Cristian Lupașcu: ”De multe ori, pacienții de pe liste mor în timp ce așteaptă un ficat”

Peste 30 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru transplant hepatic, la Iași! Familia posibililor donatori refuză prelevarea organelor. Prof. dr. Cristian Lupașcu: ”De multe ori, pacienții de pe liste mor în timp ce așteaptă un ficat”

13 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Pacienții mor așteptând un transplant de ficat! Familia posibililor donatori refuză prelevarea de organe. În anul 2021 s-au efectuat 7 transplanturi hepatice la Spitalul Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon” Iași

Peste 30 de pacienți din toată zona Moldovei sunt înscriși pe lista de așteptare pentru transplant hepatic. Coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic din Iași este îngrijorat de această situație deoarece mulți dintre cei care sunt pe listă mor în așteptarea unui donator de ficat. Familiile posibililor donatori refuză să doneze organele celor aflați în moarte cerebrală.

”Pe lista de așteptare pentru transplant sunt peste 30 de pacienți. Posibili donatori sunt, chiar și 4-5 într-o săptămână, dar familiile nu sunt de acord cu donarea organelor sau pacientul moare înainte să fie declarată moartea cerebrală. Un pacient aflat în moarte cerebrală devine posibil donator de organe, doar că de foarte multe ori familiile refuză o astfel de procedură. Chiar săptămâna trecută au fost doi posibili donatori la Spitalul de neurochirurgie. Unul aflat în moarte cerebrală, dar familia a refuzat, și celălalt, care a murit și nu au mai putut fi preluate organele. Lista de așteptare este în continuă creștere, având în vedere astfel de situații. De multe ori, pacienții de pe liste mor în timp ce așteaptă un ficat. Așa este peste tot”, a declarat prof. dr. Cristian Lupaşcu, șeful Centrului de transplant hepatic din Iași.

În anul 2021 s-au efectuat 7 transplanturi hepatice

Pe parcursul anului 2021, la Centrul de transplant hepatic din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon” Iași s-au efectuat 7 intervenții de transplant hepatic, operații de mare complexitate. Trebuie precizat că ultima intervenție a avut loc la sfârșitul lunii iulie 2021. A fost vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani. Acesta a avut o evoluție favorabilă, iar starea lui este una foarte bună.

”Ultimul transplant hepatic a fost la sfârșitul lunii iulie 2021, în valul 4. Atunci a fost vorba despre un pacient de aproximativ 40 de ani, un bărbat din zona Moldovei. De atunci nu am mai avut nicio intervenție de acest gen. În total, pe parcursul anului 2021, la Centrului de transplant hepatic din cadrul Spitalului «Sf. Spiridon», au fost făcute 7 transplanturi hepatice. Toți pacienții sunt în stare bună și au avut o evoluție favorabilă”, a precizat prof. dr. Cristian Lupaşcu.

Amintim că primul pacient care a beneficiat de transplant hepatic la Iași a fost în luna iunie a anului 2016 și a fost vorba despre un pacient în vârstă de 62 de ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *