De la începutul războiului din Ucraina ni s-a spus să îi boicotăm pe ruși, să nu mai cumpărăm produse sau gaze naturale de la Mosvoca pentru a nu susține războiul de la graniță. Nu de aceeași părere sunt șapte bănci europene care au înregistrat un profit de 3 miliarde de euro în Rusia, iar o bancă din Austria a plătit sute de milioane de euro sub formă de taxe. Aceste sute de milioane de euro vor fi, cel mai probabil, folosite pentru a alimenta mașinăria de război din Moscova.
Asta în contextul în care Austria se pozează o țară model, corectă și care consideră că România nu este pregătită să intre în Spațiul Schengen.
3 miliarde de euro profit pentru bănci europene în Rusia. Raiffeisen Bank din Austria a plătit sute de milioane taxe
Cele șapte bănci europene de top cu cele mai mari active din Rusia, inclusiv Raiffeisen Bank Internaţional, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Înţesa Sanpaolo și OTP, au raportat împreună un profit total de peste 3 miliarde de euro în anul 2023. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda angajamentelor de a-și minimiza expunerea în Rusia după invazia Ucrainei.
Profiturile lor au înregistrat o creștere de trei ori mai mare decât în anul 2021 și au fost parțial influențate de fondurile pe care băncile nu le-au putut retrage din țară. Această creștere a profitabilității a determinat băncile europene să plătească taxe în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro, comparativ cu 200 de milioane de euro în anul 2021, conform unei analize efectuate de Financial Times.
Taxele achitate de aceste bănci europene, reprezentând echivalentul a aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice anticipate ale Rusiei pentru anul 2024, exemplifică modul în care companiile străine rămase în țară contribuie la menținerea stabilității financiare a Kremlinului, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.
Raiffeisen Bank a avut profit de 1,8 miliarde de euro în Rusia
Mai mult de jumătate din totalul de 800 de milioane de euro, sub formă de impozite, au fost achitate de către Raiffeisen Bank Internaţional (RBI) din Austria, care este cel mai mare creditor străin cu prezență în Rusia.
Profiturile obținute de subsidiara rusă a RBI s-au înmulțit de trei ori, atingând suma de 1,8 miliarde de euro, între anii 2021 și 2023. Această sumă reprezintă jumătate din profitul total al grupului austriac, comparativ cu aproximativ o treime înainte de declanșarea conflictului. Pe lângă contribuțiile fiscale obișnuite din anul 2023, Raiffeisen a plătit și o taxă excepțională de 47 de milioane de euro, impusă de Kremlin unor companii în cursul anului precedent.
După invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin în februarie 2022, RBI a exprimat de mai multe ori intenția sa de a reduce și de a vinde parțial operațiunile din Rusia. Cu toate acestea, instituția financiară a fost supusă unei critici persistente din partea Băncii Centrale Europene și a Departamentului de Trezorerie al SUA pentru că nu a finalizat încă procesul de retragere. Chiar dacă RBI a întreprins anumite măsuri pentru a-și diminua expunerea în Rusia, precum reducerea cu 56% a portofoliului său de credite începând din anul 2022, unele indicii sugerează contrariul. Anunțurile recente de angajare publicate de către RBI în Rusia indică planuri ambițioase pentru „extinderea multiplă a bazei de clienți activi”, potrivit informațiilor dezvăluite de către FT.
Sa te mai miri de ce voteaza Austria impotriva Romaniei.