Prima pagină » Eveniment-Social » Peste 3.000 de persoane au vizitat Bojdeuca lui Ion Creangă de la redeschidere – FOTO

Peste 3.000 de persoane au vizitat Bojdeuca lui Ion Creangă de la redeschidere – FOTO

27 dec. 2023, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău a fost redeschisă publicului în data de 15 decembrie. Până în Ajunul Crăciunului, numărul de vizitatori a trecut de 3.000

Deși reabilitarea făcută de Consiliul Județean a stârnit un val de critici, ieșenii au venit în număr mare să o viziteze și să sesizeze schimbările.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași a fost restaurată pentru a treia oară în istoria ei

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, în care a locuit, între anii 1872 și 1889, marele povestitor Ion Creangă. Casa cu două camere a devenit muzeu în data de 15 aprilie 1918.

Au mai avut loc restaurări în anii 1942 și 1985, iar acum a fost restaurată pentru a treia oară în istoria ei. Refacerea casei memoriale din Iași a lui Creangă face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri.

Valoarea totală pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” a fost de 3.065.112.64 de lei, fără TVA, fiind incluse refacerea amfiteatrului, un important spațiu educațional și a circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului și de punere în siguranță a Bojdeucii, ce au costat 1.468.186 de lei, fără TVA. Valoarea lucrărilor aferente reabilitării bojdeucii a fost de 699.460 de lei, fără TVA. La acestea se adaugă lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă și spațiu de expoziții temporare și evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465 de lei, fără TVA.

Lucrările de restaurare a bojdeucii, comandate de Consiliul Județean Iași, au stârnit un val de critici: că s-a pus încălzire în pardoseală, că s-ar fi pus parchet, gresie și faianță, ceea ce ar fi estompat din originalitatea obiectivului.

Începând de astăzi este reluat programul de vizitare al muzeului

Ceremonia de redeschidere a muzeului a avut loc în data de 15 decembrie 2023, unde a fost prezent și mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, care a oficiat un ceremonial religios.

În aceeași zi a fost deschis programul de vizită, iar până în data de 24 decembrie au trecut pragul casei unde a locuit Ion Creangă 3.110 vizitatori.

„Un număr de 3.110 de persoane au vizitat Bojdeuca lui Ion Creangă în perioada 15-24 decembrie. Programul de vizitare va fi reluat în data de 27 decembrie”, a transmis Corina Irimiță, Șef Serviciu muzeografie și proiecte expoziționale.

Programul de vizită al Bojdeucii lui Ion Creangă va fi reluat începând de astăzi, 27 decembrie. În data de 31 decembrie, programul de vizitare va fi cuprins între orele 10:00 și 14:00, ultimul bilet de intrare va fi eliberat la ora 13:30.

Comentarii
  • John the branch

    3000000 de lei sau 600000 de euroi, construiai ditamai viloanta si cred ca trebuia acoperis din tabla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *