Prima pagină » Local » Peste 270 de persoane au donat plasmă hiperimună la CRTS Iași până la începutul lunii decembrie. Doar 50 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au primit tratamentul cu plasmă
Peste 270 de persoane au donat plasmă hiperimună la CRTS Iași până la începutul lunii decembrie. Doar 50 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au primit tratamentul cu plasmă

Peste 270 de persoane au donat plasmă hiperimună la CRTS Iași până la începutul lunii decembrie. Doar 50 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au primit tratamentul cu plasmă

03 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Numărul donatorilor de plasmă hiperimună care s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași a atins în 8 luni de la începutul recoltărilor un număr de 271 de unități. Dintre pacienții vindecați de coronavirus, 149 au donat doar în luna noiembrie. Medicii se așteaptă la o creștere a numărului donatorilor în luna decembrie

Într-o singură lună numărul donatorilor de plasmă hiperimună a fost dublat. În luna noiembrie medicii se declarau încântați de faptul că numărul ieșenilor care au donat plasmă hiperimună a fost de 149. O cifră uriașă, având în vedere faptul că timp de șapte luni abia s-au înregistrat 122 de donatori, nici jumătate din totalul lunii anterioare. Deși au peste 271 de donatori, medicii au administrat plasmă cu anticorpi pentru un număr de circa 50 de pacienți infectați cu COVID-19 aflați în secțiile de Terapie Intensivă. Din păcate însă, rezultatele nu se ridică la nivelul așteptărilor. Cadrele medicale de la ATI care au analizat starea pacienților după aplicarea tratamentului cu plasmă hiperimună spun că nu au observat o schimbare miraculoasă.

Zilnic, la CRTS Iași se prezintă câte 12 donatori de plasmă hiperimună

O perioadă lungă de timp, la CRTS Iași se prezentau câte 2-3 donatori de plasmă hiperimună pe săptămână. Abia din luna septembrie numărul a devenit mult mai mare, iar recent sunt realizate câte 14 recoltări zilnic.

„La început adresabilitatea în ceea ce privește donarea de plasmă a fost foarte mică. Au fost nenumărate telefoane pe care le-am dat cu promisiunea persoanelor că vor veni la CRTS, dar ulterior nu s-au prezentat. De o lună, două, cel mult, adresabilitatea celor care au trecut prin boală a crescut extrem de mult, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător. În această lună am avut în jur de 12-14 recoltări pe zi, pe când în primele luni erau în jur de două pe săptămână”, spune dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași.

Donatorii de plasmă hiperimună sunt așteptați în număr și mai mare în luna decembrie

Medicii speră ca și în luna decembrie numărul donatorilor de plasmă hiperimună să fie în creștere la CRTS Iași. Numai în primele ore ale dimineții, de pe data de 2 decembrie, s-au prezentat cinci ieșeni care au donat plasmă hiperimună. O situație fără precedent, spun cadrele medicale, după ce timp de aproape șapte luni au rugat pacienții vindecați de coronavirus să meargă la CRTS Iași pentru a salva vieți.

„A crescut foarte mult numărul donatorilor, ceea ce ne bucură enorm și sperăm ca situația să fie cel puțin la fel de bună. Doar în această dimineață (n.r.- 2 decembrie), până la ora 11:00, avem deja recoltată, de la cinci persoane, plasmă bogată în anticorpi, deci până la prânz s-ar putea să se dubleze numărul donatorilor. Medicii recomandă tuturor pacienților externați din spital după infectarea cu coronavirus să vină să doneze. De la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt informați despre această posibilitate de a dona plasmă hiperimună și unde pot să se adreseze încă de la început. Restul unităților medicale au devenit suport COVID-19 pe parcurs, iar donatorii au început să vină mai târziu din aceste spitale”, a mai explicat dr. Lavinia Scripcariu.

Medicii nu sunt convinși de eficacitatea plasmei hiperimune în tratarea pacienților infectați cu coronavirus

Cadrele medicale din Iași care au administrat plasmă hiperimună bolnavilor de COVID-19 aflați în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă susțin și astăzi că starea acestora nu prezintă îmbunătățiri. Oricât de mare este dorința tuturor de a găsi un tratament miraculos, nu se poate spune că soluția salvatoare ar fi terapia cu plasmă hiperimună. Pacienții aflați în stare critică primesc, conform protocului, și acest tip de tratament, în speranța că șansele de supraviețuire cresc.

„Externarea pacienților din secțiile de Terapie Intensivă nu poate fi legată direct de tratamentul cu plasmă hiperimună. Există și articole în reviste de specialitate care vorbesc la fel pe acest subiect. Din punct de vedere logico-științific, plasma hiperimună ar trebui să își facă efectul. Fiind un tratament trecut în protocol, noi facem în așa fel încât să acordăm maximum de șanse tuturor pacienților”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Nu orice pacient infectat cu coronavirus poate primi tratamentul cu plasmă hiperimună

Odată cu recoltarea plasmei hiperimune, aceasta este trimisă de la CRTS Iași la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Un pacient nu poate primi plasmă hiperimună până când medicii nu determină caracteristicile de eligibilitate. Practic, în momentul în care plasma ajunge în spital, se fac mai întâi testările pentru a vedea dacă pacientul poate primi acest tratament. De asemenea, cadrele medicale discută și cer consimțământul unei rude a acestuia. Bolnavul care primește plasmă hiperimună trebuie să aibă aceeași grupă de sânge și același RH ca cel al donatorului.

„A fost administrată plasma hiperimună pentru aproximativ 50 de pacienți. Noi ne dorim să aibă un efect tot mai mare și să observăm o îmbunătățire a stării pacienților aflați la ATI după administrarea de plasmă hiperimună. Dar acest lucru nu a fost dovedit concret. Acești pacienți sunt monitorizați, foarte atent, din jumătate în jumătate de oră, pentru a vedea dacă sunt sau nu modificări ale stării lor după administrare”, a mai adăugat medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`