Prima pagină » Actualitate » Peste 2,5 milioane de români suferă de alergie la ambrozie. Recomandările medicilor pentru a gestiona simptomele
Peste 2,5 milioane de români suferă de alergie la ambrozie. Recomandările medicilor pentru a gestiona simptomele

Peste 2,5 milioane de români suferă de alergie la ambrozie. Recomandările medicilor pentru a gestiona simptomele

25 aug. 2024, 18:20,
în Actualitate

La sfârșitul verii, începe sezonul alergiilor la ambrozie, un polen extrem de alergen care afectează un număr mare de persoane. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara avertizează că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie, conform datelor statistice. O singură plantă poate elibera până la un miliard de grăuncioare de polen, care pot fi transportate de vânt pe distanțe de până la 3 kilometri, potrivit News.ro.

„Statisticile arată că aproximativ 1 din 5 persoane este sensibilă la polenul de ambrozie, iar cei care sunt predispuși la alergii pot dezvolta forme severe de boală. Simptomele includ rinită, conjunctivită, nas înfundat, rinoree, strănuturi, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, polenul de ambrozie poate provoca crize de astm și erupții cutanate”, explică dr. Bianca Matiș, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Pentru a reduce expunerea la polenul de ambrozie, medicii recomandă monitorizarea unui calendar polinic, evitarea ieșirilor în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, păstrarea ferestrelor închise, schimbarea frecventă a hainelor și spălarea feței și mâinilor după ce ați fost afară. De asemenea, se sugerează să nu uscați rufele în aer liber.

În cazul în care evitați expunerea la polenul de ambrozie și totuși prezentați simptome, diagnosticul poate fi confirmat prin teste cutanate sau teste de sânge care detectează anticorpii specifici pentru polenul de ambrozie. Tratamentul poate include medicamente precum antihistaminice, corticosteroizi nazali sau decongestionante, iar pentru cazurile severe se recomandă imunoterapia, un tratament pe termen lung care reduce sensibilitatea la polen prin expunerea treptată la alergen.

„Pentru cei cu simptome frecvente, steroizii nazali reprezintă cel mai eficient tratament. Pentru simptome mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral” ,adaugă dr. Matiș.

Este recomandat să începeți tratamentul cu două săptămâni înainte de sezonul de înflorire a ambroziei, conform indicațiilor medicului. De asemenea, controlul și eradicarea ambroziei sunt esențiale pentru reducerea cazurilor de alergie, iar autoritățile locale ar trebui să implementeze programe pentru distrugerea acestor plante înainte de eliberarea polenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *