Prima pagină » Local » Peste 20 de ieșence depistate cu leziuni precanceroase au mers la consultații la IRO în luna decembrie 2020! Pandemia COVID-19 nu permite o organizare sigură a activității Caravanei IRO
Peste 20 de ieșence depistate cu leziuni precanceroase au mers la consultații la IRO în luna decembrie 2020! Pandemia COVID-19 nu permite o organizare sigură a activității Caravanei IRO

Peste 20 de ieșence depistate cu leziuni precanceroase au mers la consultații la IRO în luna decembrie 2020! Pandemia COVID-19 nu permite o organizare sigură a activității Caravanei IRO

28 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Peste 20 de paciente din Iași depistate cu leziuni precanceroase prin intermediul Caravanei IRO s-au prezentat la control în luna decembrie 2020. Nedepistate la timp, aceste leziuni pot conduce la cancer. Din luna noiembrie însă, programul de screening pentru cancerul de col uterin a fost sistat

În luna octombrie 2020, cadrele medicale de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași, care coordonează programul de screening pentru cancerul de col uterin, au terminat activitatea în județul Iași. După ce au realizat testul Babeș-Papanicolau în cadrul programului, peste 20 de paciente depistate cu leziuni precanceroase s-au prezentat la consultații în luna decembrie. Din cauza pandemiei COVID-19, echipa medicală din Caravana IRO a suspendat activitatea în luna noiembrie și au sperat că vor putea relua până la finalul anului. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși numărul cazurilor COVID-19 raportate este mai mic, riscul este încă ridicat, spun medicii. Odată cu imunizarea pacienților cu vaccinul anti-COVID-19, crește și probabilitatea ca activitatea Caravanei IRO să fie reluată.

Peste 20 de ieșence s-au prezentat la IRO după ce au aflat că au leziuni care pot conduce la cancer

Femeile din județul Iași care au efectuat testul Babeș-Papanicolau prin intermediul Caravanei IRO au făcut pasul important. Peste 20 de paciente s-au prezentat la IRO în luna decembrie 2020 pentru investigații și tratament după ce au fost depistate cu leziuni precanceroase. O pacientă care nu descoperă la timp aceste leziuni se supune riscului de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin în stadiu avansat.

„Am realizat ultimele teste în luna noiembrie 2020 în județul Iași. Rezultatele sunt oferite în aproximativ 30 de zile. În luna decembrie, după ce au primit ca rezultat că au leziuni precanceroase, peste 20 de paciente au venit la IRO pentru consultații și tratament. Cifra arată că ne încadrăm în medie. Având paciente testate în mai multe județe, după ce află de la noi că au leziuni precanceroase, sunt îndrumate către medicul de familie. Acesta le va da un bilet de trimitere către ginecologul care se află cât mai aproape de zona unde își au domiciliul. După analizele corespunzătoare vor fi îndrumate pentru a primi tratamentul corespunzător”, spune dr. Laurențiu Bontaș, medic primar ginecolog la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași.

Rezultatul testului Babeș-Papanicolau arată că circa 20 la sută dintre paciente au leziuni precanceroase

Medicii de la Caravana IRO au tras linie la final de an cu circa 1.700 de paciente testate în cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin. În medie, 20 la sută dintre paciente sunt depistate cu leziuni precanceroase. Din fericire, spun medicii, nu au fost depistate paciente cu cancer de col uterin.

„Odată cu relaxarea măsurilor impuse pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, vom relua activitatea Caravanei IRO. Pandemia COVID-19 a redus activitatea, având în vedere că în anul 2019 au fost realizate circa 6.000 de teste, iar în 2020 a scăzut cu o treime. În medie, 20 la sută dintre paciente sunt depistate cu leziuni precanceroase. Este vital pentru paciente să facă un test Babeș-Papanicolau. Diferența dintre o leziune precanceroasă și cancer de col uterin este dată de timpul pe care îl au la dispoziție pentru a împiedica dezvoltarea. Pacientele au o perioadă lungă de timp, de 10-15 ani, în care pot depista astfel de leziuni precanceroase până a dezvolta cancerul de col uterin. Din păcate, sunt multe paciente care nu merg la un astfel de control timp de peste 15 ani”, mai spune medicul ieșean.

Activitatea Caravanei IRO cuprinde anual 6 județe din Regiunea Moldovei

În luna noiembrie, Caravana IRO urma să ajungă în zonele defavorizate din județele Botoșani și Bacău, pentru a oferi șansa femeilor defavorizate să facă testul Babeș-Papanicolau, testul de depistare a cancerului de col uterin. Din păcate însă, pandemia de COVID-19 le-a împiedicat planul. Pe lângă aceste județe, caravana mai ajunge an de an și în Neamț, Suceava și Vaslui. Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul femeilor care pot face testul de depistare a cancerului de col uterin în Caravana IRO a scăzut și din cauză că timpii de dezinfectare după fiecare pacientă sunt mult mai mari. Pe de altă parte, unele persoane sunt reticente din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Femeile care nu s-au prezentat de mult timp la o consultație sunt îndrumate de medici să se programeze cât mai curând. Depistarea bolii în stadii precoce a salvat numeroase vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025