Prima pagină » Actualitate » Peste 20 de cupluri infertile apelează lunar la proceduri de fertilizare în vitro! Prin Programul Național FIV, aceștia beneficiază de gratuitate! Dr. Adrian Borș: „Sunt persoane care nu au putere financiară”
Peste 20 de cupluri infertile apelează lunar la proceduri de fertilizare în vitro! Prin Programul Național FIV, aceștia beneficiază de gratuitate! Dr. Adrian Borș:

Peste 20 de cupluri infertile apelează lunar la proceduri de fertilizare în vitro! Prin Programul Național FIV, aceștia beneficiază de gratuitate! Dr. Adrian Borș: „Sunt persoane care nu au putere financiară”

31 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Peste 20 de cupluri infertile beneficiază lunar de proceduri de fertilizare în vitro gratuite, decontate prin Programul Național FIV. Medicii spun că sunt familii care se chinuie ani de zile să aibă un copil, iar fertilizarea în vitro este ultima șansă. Dr. Adrian Borș spune că, în medie, 10 femei rămân lunar însărcinate prin această procedură

Cupluri infertile din toată regiunea Moldovei apelează la fertilizarea în vitro pentru a obține o sarcină. După ce au încercat să aibă un copil timp de mai mulți ani și nu au reușit pe cale naturală, aceștia apelează la procedurile de fertilizare în vitro. Medicii spun că, față de anii precedenți, adresabilitatea către fertilizare în vitro s-a dublat, și asta pentru că Ministerul Sănătății decontează în procent de 100% aceste proceduri. Lunar, la Iași se depun 25 de dosare și, în medie, 20 sunt acceptate. Dosarele se resping deoarece cuplurile nu se încadrează în criteriile de eligibilitate. Lunar, 10 femei din 20 rămân însărcinate prin procedura de fertilizare în vitro.

Jumătate dintre femeile care fac fertilizare în vitro reușesc să obțină din prima o sarcină

Prin Programul Național FIV, 20 de femei, lunar, beneficiază de gratuitatea procedurilor. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, când numai o parte dintre costuri erau decontate de către Ministerul Sănătății, cuplurile beneficiază de gratuitate.

„A crescut adresabilitatea cuplurilor infertile pentru procedurile de fertilizare în vitro. Putem spune că s-a dublat chiar. Lunar, se depun de la Iași 25 de dosare. În medie, 20 sunt aprobate și ulterior începem procedurile. Lunar, 10 femei rămân însărcinate prin fertilizare în vitro. Acest program reprezintă o șansă uriașă pentru cuplurile infertile. Tot ceea ce trebuie să achite este prețul tratamentului de stimulare ovariană din farmacii cu prețuri cuprinse între 500 și 1.000 de euro. Ministerul decontează 2.000 de euro”, spune dr. Andrian Borș, medic specialist obstetrică-ginecologie, supraspecializare în tratarea fertilității și medicină reproductivă la Clinica „Omini” din Iași.

Cuplurile infertile care pot beneficia de gratuitatea procedurilor FIV trebuie să primească un diagnostic de afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală

Cuplurile infertile care doresc să beneficieze gratuit de procedurile de fertilizare în vitro trebuie să se încadreze într-o serie de criterii. Printre acestea se numără faptul că, obligatoriu, timp de un an de zile, femeia nu a rămas însărcinată în mod natural fără a folosi metode contraceptive.

„Cei care ni se adresează trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate. Programul Național FIV se adresează persoanelor care au primit un diagnostic de afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Partenerii trebuie să fie asigurați medical, iar procedura trebuie să se realizeze cu ovocite și spermă proprii, nu donate. Vârsta femeii trebuie să fie cuprinsă între 24 și 40 de ani. Indexul de masă corporală al femeii trebuie să fie între 20 și 25. Procedurile finanțate prin program acoperă prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, anestezie locală sau sedare, procesarea spermei, inseminarea ovocitelor pentru fertilizarea spontană și cultivarea embrionilor”, mai spune dr. Adrian Borș.

În anul 2021, Programul Național FIV ar putea fi sistat! Zeci de cupluri nu vor putea acoperi costurile totale pentru fertilizare în vitro

Medicii ieșeni recomandă cuplurilor infertile să apeleze cât mai repede la procedurile de fertilizare în vitro. Din cauza nesiguranței financiare cauzate la nivel național de pandemia de COVID-19, anul viitor, Programul Național FIV ar putea fi sistat. Medicii spun că unele cupluri infertile nu și-ar permite niciodată să acopere costurile totale pentru aceste proceduri, motiv pentru care natalitatea va scădea.

„Cu o simplă programare telefonică, cuplurile infertile pot beneficia de un consult la clinica noastră. Din cauza pandemiei de coronavirus există posibilitatea ca anul viitor să nu mai poată beneficia de Programul Național FIV. Procedurile sunt destul de costisitoare. Avem cupluri care ni se adresează din toată regiunea Moldovei. Mulți se încadrează în criteriile de eligibilitate și obțin o sarcină la scurt timp după ce au beneficiat de proceduri”, încheie dr. Adrian Borș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *