Prima pagină » Economic Local » Peste 20.000 de hectare de culturi agricole, din Iași, afectate de secetă. Fermierii primesc între 200 și 250 de euro la hectar

Peste 20.000 de hectare de culturi agricole, din Iași, afectate de secetă. Fermierii primesc între 200 și 250 de euro la hectar

03 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Iașul este unul dintre județele cu o suprafață agricolă însemnată distrusă de secetă, până în prezent fiind afectate 20.000 de hectare de culturi agricole. Fermierii cer despăgubiri mai ales pentru porumb și floarea-soarelui

Fermierii din Iași primesc despăgubiri de secetă pentru culturile afectate în 2024. Până la 31 iulie 2024, la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași s-au înregistrat 400 de fermieri cu circa 20.000 de culturi agricole declarate calamitate. Cele mai multe înștiințări, până la acest moment, sunt primite din comunele Andrieșeni, Focuri și Popricani. Comunicarea către DAJ Iași a suprafețelor cu culturi agricole de primăvară afectate de seceta pedologică este dinamică, astfel că datele se vor putea modifica. Termenul pentru notificarea primăriilor a fost decalat cu circa trei luni în cazul culturilor de primăvară. Fermierii primesc 250 de euro la hectar, indiferent de gradul de calamitate. Ar fi nevoie de 500 de milioane de euro pentru a acoperi pierderile provocate de secetă pe două milioane de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui și 100.000 de hectare cu grâu și rapiță, la nivel național.

Peste 20.000 de hectare de culturi agricole, din Iași, afectate de secetă

Procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până la data de 15 august 2024, inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până la 15 septembrie 2024, inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Datele se transmit de către comisiile de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, comitetului local pentru situații de urgență, iar secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor și producătorului agricol după semnarea de către președintele comitetului local pentru situații de urgență. De asemenea, pentru anul 2024, rapoartele de sinteză se întocmesc până la data de 2 septembrie, inclusiv, pentru culturile înființate în toamnă, respectiv data de 27 septembrie, inclusiv, pentru celelalte culturi agricole și se comunică în termen de trei zile lucrătoare de la datele menționate anterior instituției prefectului, Consiliului Județean și Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Fermierii se confruntă cu secetă pedologică în ultimii trei ani

Seceta a afectat, și anul trecut, culturile fermierilor din Iași. Agricultorii au fost nemulțumiți de despăgubirile de secetă acordate pentru culturile de primăvară, înființate în 2022. Agricultorii spuneau că banii oferiți fermierilor sunt o bătaie de joc la adresa lor, iar sumele extrem de mici nu le ajung nici măcar pentru un sfert din cheltuielile la hectar. Suma aprobată a fost de 335 de lei la hectar, iar culturile pentru care s-au plătit despăgubirile de secetă au fost porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre. Fermierii din Iași se tem că, dacă nu vor fi realizate investiții în sistemul de irigații, vor fi nevoiți să renunțe la ferme, mai ales că în ultimii trei ani au avut pierderi însemnate din cauza secetei. Astfel, dacă primesc ajutoarele financiare pentru culturile agricole afectate de secetă, ar putea acoperi o parte din pierderi.

Comentarii
  • ones abilities backpack and amplify their performance on the go. Step up with confidence and all that you are looking for with the functioning rucksack, the portable platform for enhanced performances. This particular artist’s companion is designed to carry their electric fender acoustic guitar reliably and comfortably, making sure you arrive at the gig ready to give a show-stopping presentation. Picture strolling through the city streets on their journey towards a coffee shop gig, the backpack’s padding spaces protecting your beloved guitar or ukulele. Imagine you setting up for a lively performance at a friend’s residence get-together, the rucksack’s comfortable design ensuring a comfortable transport, even utilizing one’s gibson flute attached to your very own back. This musician’s haven boasts an unfastenable instrument harness which permits you to move the musical instrument by hand for short spans, as well as additional spaces to accommodate. storing necessary items like cables, plectrums, and tuning devices. Welcome the potential of music of the functioning pack, their gateway to carrying the performance instrument with assurance and organizing your very own fundamentals, permitting you to concentrate on giving a captivating functioning.

    wedding bag

    How to Choose the Perfect Designer Purse for Every Occasion 0b220d3

  • Atunci cand infiintezi o cultura agricola nu trebuie sa tii seama de conditiile de clima?! Pana si orasenii stiu ca de ani buni este seceta. Fermieri pu*ii nu stiau asta? De ce sa primeasca ajutoare?
    E ca si cum un constructor ar edifica o constructie pe un teren nisipos si ar primi despagubiri de la stat pentru ca I se scufunda cladirea.
    Unde plm e logica despagubirilor din agricultura?

  • În anii când se face recoltă bogată, fermierii returnează acei 250 de euro primiți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *