Prima pagină » National » Peste 20.000 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională. La ce materie au fost depuse cele mai multe

Peste 20.000 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională. La ce materie au fost depuse cele mai multe

01 iul. 2021, 18:46,
Bianca Rebegea, în National

După afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională, au fost depuse peste 20.000 de contestații. La Limba și literatura au fost depuse cele mai multe – peste 11.000.

Ministerul Educației a anunțat că s-au înregistrat 20.268 de contestații. Spre deosebire de anul trecut, când au fost depuse 15.275 de contestații, numărul total este în creștere. Cu toate acestea, numărul contestațiilor depuse în 2021 este mai mic față de anii anteriori: 2019 – 21.509 contestații, respectiv 2018 – 23.761 de contestații.

Peste 20.000 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională. În ce județe au fost înregistrate cele mai multe

Cele mai multe contestații au fost înregistrate în București (3.513 contestații) și județele Iași (1.127 de contestații), Constanța (1.070 de contestații), Dolj (1.025 de contestații) și Argeș (867 de contestații), iar cele mai puține în județele Mehedinți (90), Caraș-Severin (105) și Covasna (124).

11.302 contestații (9,15% din totalul lucrărilor notate) au fost depuse la Limba și literatura română. La Matematică au fost depuse 8.803 contestații (7,14% din totalul lucrărilor notate), iar la Limba și literatura maternă au fost înregistrate 163 de contestații (2,05% din totalul lucrărilor notate).

Etapa de soluționare a contestațiilor, cuprinsă între 30 iunie și 4 iulie, este urmată de afișarea rezultatelor finale, în 4 iulie.

Etapa specială a EN VIII 2021 se va desfășura în săptămâna 5 – 12 iulie și vizează absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza examenul sau participa la examenul inițial.

Candidații care au participat la una sau mai multe probe de examen desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021, dar nu au putut finaliza examenul, beneficiază de recunoașterea acestor probe”, a mai transmis Ministerul Educației.

Sorin Cîmpeanu anunță schimbări majore în privința corectării lucrărilor de la examene

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că se vor produce schimbări majore în ceea ce privește corectarea lucrărilor de la examenele naționale, dar și în evaluarea rezultatelor. Modificările se vor realiza începând cu anul următor.

Marea schimbarea constă în digitalizarea corectării lucrărilor de la examene. Acestea vor fi scanate în sala de examen, în prezența candidaților, iar corectarea se va face online.

Profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”, a declarat ministrul Educației pentru Edupedu.

Procedura de corectare online a lucrărilor va fi aplicată, de anul viitor, și la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, dar aici doar prin pilotare, a precizat ministrul. În plus, colectarea datelor se va face la nivel de item.

Ministrul Educației a subliniat că digitalizarea se va realiza prin fonduri din PNRR.

„Am inițiat deja discuții la nivel național și de negociere cu Comisia Europeană, pentru a utiliza resurse în vederea informatizării evaluărilor, lucru care corespunde priorității de digitalizare existentă în educație, dar în același timp corespunde și nevoii de standardizare a evaluărilor”.

Sorin Cîmpeanu: „Evaluarea la contestații cred că ar trebui să fie totuși pe lucrarea fizică”

Ministrul a adăugat că evaluarea constestațiilor se va realiza pe lucrarea fizică.

„Scanarea lucrărilor s-ar putea face chiar în sala de examen, în prezența candidaților și s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrările ar fi corectate online, subliniez: de către evaluatori care nu pot comunica între ei.

După care introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct.

Evaluarea la contestații cred că ar trebui să fie totuși pe lucrarea fizică, dar doar la contestații.”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *