Prima pagină » Local » Peste 2 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din comuna Comarna, județul Iași
Peste 2 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din comuna Comarna, județul Iași

Peste 2 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din comuna Comarna, județul Iași

16 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Drumurile din comuna Comarna, județul Iași, vor fi reabilitate după ce au fost afectate de inundațiile din anii trecuți. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată la mijlocul lunii aprilie 2022. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Comuna Comarna, județul Iași, va beneficia de fonduri importante de la Compania Națională de Investiții (CNI) SA. Este vorba despre 11.665.434 lei, fără TVA, aproape 2 milioane de euro. Suma a fost alocată pentru reabilitarea drumurilor din localitate. Autoritatea contractantă va organiza licitația pe data de 13.04.2022.

”Din punct de vedere al stării tehnice, drumurile propuse pentru reabilitare se prezintă astfel: nu au capacitate portantă corespunzătoare pentru preluarea unui trafic rutier, care crește cu trecerea timpului, partea carosabilă existentă se află în stare tehnică rea, necesitând lucrări de întreținere, reparare sau modernizare; rigolele pentru evacuarea apelor pluviale, acolo unde există, sunt în mare parte colmatate; partea carosabilă nu se diferențiază de acostamente, nu are pante transversale spre rigole și apa stagnează în bălți pe platformă, accelerând procesul de degradare; pe marginea drumurilor își fac prezența cavalieri din pământ (cordon de pământ – n.r.) care nu permit apei scurse pe platforma drumurilor să se scurgă în lateral”, se arată în caietul de sarcini.

CNI a semnat pentru construirea unei săli de sport în comuna Plugari.

Drumurile din Comarna vor fi reabilitate pe o porțiune de aproape 5 kilometri

Conform proiectului tehnic, drumurile din comună vor reabilitate pe un traseu de 5,1 kilometri.

”S-a prevăzut îmbunătățirea condițiilor de circulație prin refacerea profilului drumului atât în plan cât și în profil longitudinal. În cadrul proiectului există un număr de curbe la care, datorită constrângerilor fizice existente pe amplasament (limite de proprietate, intersecții, stâlpi etc.), nu se respectă razele minime și excepționale pentru viteza de proiectare de 30-40 km/h”, se mai arată în documentația procedurii.

Comisia de evaluare va alege oferta constructorilor cu prețul cel mai mic. CNI a alocat fonduri și pentru alte comune din județul Iași.

Peste 3 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din comuna Lungani

Totodată, pe data de 12.04.2022, CNI va organiza altă licitație, pentru reabilitarea drumurilor din comuna Lungani, afectate de inundațiile de acum 4 ani. Valoarea estimată a investiției este de 15.699.659 lei, fără TVA, aproape 3 milioane de euro. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare de comisia de evaluare. Durata de realizare a investiției este de 10 luni, la care se adaugă perioada de 2 luni pentru partea de proiectare. Lungimea totală a drumurilor supuse modernizării este de 12,5 kilometri.

”În urma fenomenelor meteorologice periculoase (ploi abundente) ce s-au produs în data de 31.07.2018 pe teritoriul administrativ al Comunei Lungani, Județul Iași s-au produs pagube însemnate din cauza faptului că drumurile și podețele existente nu asigură scurgerea apelor. Necesitatea lucrărilor propuse prin prezenta documentație derivă din faptul că ploile abundente din ultimii ani au condus la spălări de versanți și la creșteri frecvente ale nivelurilor și debitelor pâraielor din comună. Totodată, se menționează faptul că pe aceste drumuri lucrările de colectare și evacuare a apelor pluviale sunt deficitare sau lipsesc cu desăvârșire, iar cele de apărare, susținere și consolidare a corpului drumului prezintă numeroase degradări”, se arată descrierea situației actuale.

Dacă la licitația pentru reabilitarea drumurilor din comuna Comarna nu vor fi depuse oferte, procedura va fi reluată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *